fbpx

Автоматизация на потока на резервации в България- мит или реалност?

Автоматизацията в хотелиерството е изключително актуална и в същото време противоречива тема, която има както и поддръжници, така и професионалисти, които твърдо я отричат.

В предишни материали сме говорили за чат ботовете и тяхното приложение в хотелите, като дори публикувахме напълно безплатен наръчник как да си създадете такъв. Говорили сме и за множество автоматизации и иновации в процесите на обслужване на гости (като безконтактен чек-ин, използване на мобилни приложения, дори в някои от по-развитите технологично страни за обслужване от роботи).

Днес ще ви представим нещо различно и полезно, което вече е напълно приложимо в България- Автоматизация на резервационния поток.

Всички хотелиери са запознати с процеса на “вкарване” на резервациите в хотелския софтуер. Това е трудоемка, понякога досадна работа, която често води до грешки, трудности и несъответствия при фактуриране и овърбукинг.

Какво всъщност представлява услугата “Автоматизация на резервационния поток”?

  • Автоматизира и прецизира процеса на резервационния поток.
  • Улеснява ежедневната работа, подпомагайки резервационния процес: управление и манипулиране на данните, като се ангажира с точността и навременното въвеждане на резервациите, промените и анулациите.
  • Намалява времето необходимо на екипа от отдел резервации, свързано с резервационния процес с около 90%.
  • Създава възможност за проследяване на статуса за туроператори и партньори през on-line портал, без да са необходими постоянни телефонни разговори или e-mail-и за доуточняване на параметрите на всяка една резервация.
  • Предоставя анализи и статистика свързани със заетостта в хотела, по пазари, туроператори, приходи и т.н., като може да добави и допълнителни такива по зададени критерии.
  • Подпомага и улеснява процеса на фактуриране.

Как се осъществява връзката с хотелската система?

  • Чрез VPN (виртуална частна мрежа): мрежова технология, която създава защитена връзка към мрежа, през обществена такава (интернет), или през частна мрежа.
  • Свързвайки се към Виртуална Частна Мрежа, целият трафик минава през криптиран тунел до този VPN и се пренасочва през него към крайната точка – уеб страница, сървър и т.н.
  • По този начин всички данни ще са напълно защитени от всякакъв вид хакерски атаки, както и по GDPR
  • Хотелските системи, с които е възможна интеграция са Clock Evolution и Fidelio Opera PMS
1122 Автоматизация на потока на резервации в България- мит или реалност?

Работа с различни канали


За всички туроператори, които имат автоматична система и подават резервациите си в една стандартна форма(ITS, DER
Touristik, OTS, Schauinsland, TUI и т.н.), системата автоматично ще чете, превежда на машинния език на хотелската система и записва в нея, без значение от канала, от който се получават резервациите.


За партньори, които нямат автоматична система или определен шаблон, а подават резервациите си като свободен текст по e-mail-а и/или телефон, както и търсят информация или потвърждение, е разработен on-line портал. Този портал е изграден за удобство на хотела, като оптимизира и намалява времето и подпомага процесите при работа, за взимане на решения и управление на заетостта.

Online портал

Какво е неговото предназначение:
• Туроператорът, влизайки със собствения си профил и парола, вижда всичките си резервации с техните статуси, като може да създава, променя или анулира всяка от тях, стига да е в релийз период, както и тези които се появяват в Overbooking страницата. Извън този период, функциите за актуализация са недостъпни.
• Хотелът от своя страна вижда всички резервации за всички туроператори с техните статуси, като най-важната част е наблюдаването на Overbooking.


В Overbooking попадат всички резервации, които са над контингент или има някакво несъответствие – като липса на
номенклатура за вид стая, която подава туроператора спрямо тази в хотела, липса на rate (цена за престоя), когато липсва наличие на стаи от дадения тип за периода на резервацията и т.н.
Тези резервации остават чакащи до взимане на решение или добавяне на съответствия от хотела в интерфейса. Хотелът решава дали да ги допусне или откаже (всички или част от тях), като преценява заетостта и продажбите в дадения период.
При отказ на резервация, може да се даде и причина, така туроператора вижда всичките си резервации с техните статуси и отказаните такива и по този начин се минимизира нуждата от телефонни разговори и e-mail-и, като се повишава ефективността на работата и на двете страни.

За компания Parsing

Екипът на фирма Parsing работи в сферата на хотелското резервиране от 23 години. Управлявавт резервационния процес на над 40 хотела. Системата минимизира човешката намеса, като ежедневно прецезира, синхронизира и проверява измененията и допълненията по резервациите.

На хотелиерите се предоставя възможност да тестват безплатно в рамките на предварително уговорен период в тестова база, докато се убедят в предимствата и функционалността на услугата.

Можете да се свържете с компания Parsing на телефон: 0884 699 600, Кристиян Атанасов

E-mail: [email protected]

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]