fbpx

Устойчивостта като “новото нормално”: визията за бъдещето на туризма на UNWTO

За да отбележи Световния ден на околната среда, Програмата за устойчив туризъм на планетата (One Planet Sustainable Tourism Programme), ръководена от Световната организация по туризъм (UNWTO), обяви новата си визия за глобалния туризъм – растящ, по-силен и балансиращ нуждите на хората и планетата.

One Planet Vision for the Responsible Recovery of the Tourism Sector (Визията на планетата за отговорно възстановяване на сектор туризъм) се основава на глобалните насоки за възстановяване на туризма на UNWTO, с цел да излезе по-силна и по-устойчива от кризата COVID-19.

Това комбинирано усилие идва в момент, когато няколко дестинации по света започнаха да облекчават ограниченията за пътуване и туристическият сектор се готви да възобнови своята дейност. Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили заяви: “Устойчивостта вече не трябва да бъде просто ниша от туризма, а трябва да бъде новата норма за всяка част от нашия сектор. Това е един от централните елементи на нашите насоки за рестартиране на туризма. В нашите ръце е силата да трансформираме туризма и това, което възниква след COVID-19, се превръща в повратна точка за устойчивост.”

The One Planet Vision призовава за отговорно възстановяване на туризма, основано на устойчивостта. Визията ще подкрепи разработването и прилагането на планове за възстановяване, които допринасят за целите за устойчиво развитие (Sustainable Development Goals) и Парижкото споразумение.

english sdg 17goals poster all languages with un emblem 1 Устойчивостта като "новото нормално": визията за бъдещето на туризма на UNWTO

Във време, когато правителствата и частният сектор тръгват по пътя към възстановяването, е моментът да продължим да напредваме към по-устойчив икономически, социален и екологичен модел на туризма.

Сабина Флукса, изпълнителен директор на Iberostar Group, водеща международна компания в хотелиерството подчерта, че “е наложително да се концентрираме върху създаването на по-отговорен и справедлив начин за пътуване”, добавяйки, че “Iberostar е отговорил чрез интегриране на устойчивостта в протоколи за безопасност и по-нататъшно обвързване с нашите политики за кръгова икономика, за да гарантираме, че всички нови отпадъци се управляват правилно.”

Визията на планетата за отговорно възстановяване на сектор туризъм е структурирана на около шест направления за насочване на отговорното възстановяване на туризма за хората и планетата, а именно общественото здраве, социалното включване, опазването на биоразнообразието, климатичните действия, кръговата икономика и управление и финанси.

Ето и достъп до пълния документ на One Planet Vision.

За програмата One Planet Sustainable Tourism

Програмата има за цел да засили въздействията върху устойчивото развитие на туристическия сектор до 2030 г., чрез разработване, насърчаване и увеличаване на практиките за устойчиво потребление и производство, които повишават ефективното използване на природните ресурси, като същевременно произвеждат по-малко отпадъци и се справят с предизвикателствата на климатичните промени и биоразнообразието.

Източник: UNWTO

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]