fbpx

Устойчив винен туризъм в България и основните стъпки за неговото постигане

В последната година темата за зелени практики и устойчив туризъм бяха изместени от Ковид 19 в световен мащаб. Но като че ли локдаунът, който все още не ни пуска, ни накара все повече да се замислим над здравето ни, над правилния начин на хранене и над поведението ни като туристи, в търсене на по-здравословен начин за отмора. 

Като най-силно засегнат от пандемията, туризмът ще претърпи най-сериозни промени в следствие на промяна на поведението на туристите, а очакванията са алтернативният туризъм, част от който е и виненият, да придобият по-голяма популярност. Макар да се отчита сериозен напредък в развитието му в последните години, все още не можем да кажем, че този ръст е устойчив и че услугите масово са на задоволително ниво. Време е да обърнем внимание на по-устойчивото развитие на винения туризъм!

Какво всъщност е устойчив винен туризъм?

Терминът устойчив винен туризъм е използван за първи път от лозарската общност през 2000 г. (Poitras 2006). За да бъде успешен, устойчивият винен туризъм зависи от изпълнението на три цели: устойчивост на общността, икономическа устойчивост и устойчивост на околната среда. 

Експертът по туризъм за устойчиво развитие на общността Лиза Пойтрас посочва, че „сътрудничеството и постигането на консенсус между заинтересованите страни на общностно ниво генерират социален капитал“ (Poitras 2006, 428). Този социален капитал е изключително важен и предизвикателен предвид поведението на българския гражданин, но това не трябва да ни отказва в търсенето на обществен консенсус. Въвличането на местното население в концепцията за развитие на винен туризъм в региона и възможността гласно да се обсъждат конфликтите, ще благоразположи жителите към по-лесно възприемане на настъпващите промени. Представянето на позитивите за района, приканването на всички да се включат в регионални събития, повишаването на работната ръка, възможностите за създаване на малък бизнес от жителите, което ще повиши тяхното благосъстояние, е в основата на устойчивостта на общността. 

Икономическата устойчивост се описва с дългосрочната жизнеспособност на лозарските и винарските предприятия в региона, както и туристически обекти извън този бранш – ресторанти, хотели, културно-исторически обекти и всякакви места за отдих и развлечения. Партньорството между тях създава икономическа устойчивост.

Устойчивостта на околната среда включва опазване и подобряване на естествените физически системи на регионите. Темата за биологично и биодинамично земеделие е изключително деликатна и дълга, и няма да се спираме на нея. За съжаление лозарските стопанства в страната, които практикуват био и биодинамично земеделие, не са много, но ако всички останали положат усилия по предлагане на туризъм щадящ околната среда, можем да се придвижим крачка напред и в това определение за устойчивост. Районът трябва да запази своята чистота, красота и чар, за да бъде прекрасна дестинация за винен туризъм. 

Ето и няколко идеи как да постигнем това: 

Партньорство на бизнеса на регионално ниво

Обединението на усилията на всички изби в региона за популяризирането му като туристическа дестинация ще бъде по-успешно от всеки индивидуален опит. Организиране на общ транспорт между избите, било то и приканване към използване на обществен такъв, ще намали замърсяването в регион и ще задържи туристите по-дълго време там. Добър пример за това са Zaara estate и Винения тур за двама „По пътя на Сакарското вино“, който организират.

Предлагането на местни вина и хранителни продукти в дегустационните зали и в ресторантите към хотелите от една страна скъсява дистанцията за доставка (по-малко замърсяване), от друга страна популяризира дестинацията, местната кулинария и вино. Колкото повече се подкрепя и развива един район, толкова повече местното население решава да инвестира и да предлага тадициони и уникални услуги. 

Организиране на мероприятия за почистване на околната среда

Инициатива, която освен временния ефект от почистване на района, има и своя образователен ефект към местното население. Освен привличане на хора към региона, които ще нощуват, консумират местни храни и напитки и ще посетят забележителности, такова събитие се забелязва и то хора, за които екологичният аспект е водещ при консумация и при избора на места за отдих.

0 waste (нулев отпадък)

В стремежа си да предложат на пазара съвършената опаковка, която в голяма степен продава виното, избите избират тежки бутилки, натурален корк или негови алтернативи, винтови и стъклени капачки, луксозни кашони, чието рециклиране е спорно. Заместването на тежките бутилки с по-леки, изолзването на еко тапи и рециклируеми кашони ще става все по-актуално. Защото всички тези консумативи, които са задължителни, отиват на боклука след изпиването на виното. Но и всички те могат да бъдат консуматив за създаване на уникален продукт, който да носи спомен. Как да го постигнем?

  • организиране на творческо-винени мероприятия в избите, за превръщане на вече използвани консумативи в изкуство. 
  • Работилничките със стъклените и корковите тапи могат да ангажират вниманието на децата, докато родителите дегустират в дегустационната зала. Начин да привлечем младите семейства, които обичат да пътуват с децата си.
  • Инициативи “Върни празна бутилка в избата, вземи вино с отстъпка” или дегустация… Малко хора знаят, че използваните бутилки в избите се събират и предават за рециклиране. Ето още един повод да накарате туристите да посещават избата по-често. Това създава емоционална обвързаност с клиента. 

Като оператори във винения туризъм, забелязваме, че в голяма част от винарските изби пластмасовите бутилки с вода присъстват на масата за дегустация и на голяма част от снимките, в които фокусът трябва да е върху красивия етикет на бутилката, върху бранда и стилните чаши. Освен това, водата останала в отворена и отпита бутилка се изхвърля, а водата е богатство, което трябва да ценим. Ако просто заместим пластмасвите бутилки с красиви кани с вода, ще намалим пластмасата, ще минимализираме количеството изхвърлена вода и ще направим масата по-красива!

По време на големи чествания като Трифон Зарезан и Отворени врати масово в избите се използват прибори за еднократна употреба в огромни количества. Да, на места се събират за рециклиране, но не всички от тях могат да бъдат рециклирани, особено ако са силно омазнени.Това генерира боклук, който замърсява планетата. Кому е нужен? 

Автор: Красимира Кодукова, основател на winetourmaker.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]