fbpx

Устойчив винен туризъм в България и основните стъпки за неговото постигане

В последната година темата за зелени практики и устойчив туризъм бяха изместени от Ковид 19 в световен мащаб. Но като че ли локдаунът, който все още не ни пуска, ни накара все повече да се замислим над здравето ни, над правилния начин на хранене и над поведението ни като туристи, в търсене на по-здравословен начин за отмора. 

Като най-силно засегнат от пандемията, туризмът ще претърпи най-сериозни промени в следствие на промяна на поведението на туристите, а очакванията са алтернативният туризъм, част от който е и виненият, да придобият по-голяма популярност. Макар да се отчита сериозен напредък в развитието му в последните години, все още не можем да кажем, че този ръст е устойчив и че услугите масово са на задоволително ниво. Време е да обърнем внимание на по-устойчивото развитие на винения туризъм!

Какво всъщност е устойчив винен туризъм?

Терминът устойчив винен туризъм е използван за първи път от лозарската общност през 2000 г. (Poitras 2006). За да бъде успешен, устойчивият винен туризъм зависи от изпълнението на три цели: устойчивост на общността, икономическа устойчивост и устойчивост на околната среда. 

Експертът по туризъм за устойчиво развитие на общността Лиза Пойтрас посочва, че „сътрудничеството и постигането на консенсус между заинтересованите страни на общностно ниво генерират социален капитал“ (Poitras 2006, 428). Този социален капитал е изключително важен и предизвикателен предвид поведението на българския гражданин, но това не трябва да ни отказва в търсенето на обществен консенсус. Въвличането на местното население в концепцията за развитие на винен туризъм в региона и възможността гласно да се обсъждат конфликтите, ще благоразположи жителите към по-лесно възприемане на настъпващите промени. Представянето на позитивите за района, приканването на всички да се включат в регионални събития, повишаването на работната ръка, възможностите за създаване на малък бизнес от жителите, което ще повиши тяхното благосъстояние, е в основата на устойчивостта на общността. 

Икономическата устойчивост се описва с дългосрочната жизнеспособност на лозарските и винарските предприятия в региона, както и туристически обекти извън този бранш – ресторанти, хотели, културно-исторически обекти и всякакви места за отдих и развлечения. Партньорството между тях създава икономическа устойчивост.

Устойчивостта на околната среда включва опазване и подобряване на естествените физически системи на регионите. Темата за биологично и биодинамично земеделие е изключително деликатна и дълга, и няма да се спираме на нея. За съжаление лозарските стопанства в страната, които практикуват био и биодинамично земеделие, не са много, но ако всички останали положат усилия по предлагане на туризъм щадящ околната среда, можем да се придвижим крачка напред и в това определение за устойчивост. Районът трябва да запази своята чистота, красота и чар, за да бъде прекрасна дестинация за винен туризъм. 

Ето и няколко идеи как да постигнем това: 

Партньорство на бизнеса на регионално ниво

Обединението на усилията на всички изби в региона за популяризирането му като туристическа дестинация ще бъде по-успешно от всеки индивидуален опит. Организиране на общ транспорт между избите, било то и приканване към използване на обществен такъв, ще намали замърсяването в регион и ще задържи туристите по-дълго време там. Добър пример за това са Zaara estate и Винения тур за двама „По пътя на Сакарското вино“, който организират.

Предлагането на местни вина и хранителни продукти в дегустационните зали и в ресторантите към хотелите от една страна скъсява дистанцията за доставка (по-малко замърсяване), от друга страна популяризира дестинацията, местната кулинария и вино. Колкото повече се подкрепя и развива един район, толкова повече местното население решава да инвестира и да предлага тадициони и уникални услуги. 

Организиране на мероприятия за почистване на околната среда

Инициатива, която освен временния ефект от почистване на района, има и своя образователен ефект към местното население. Освен привличане на хора към региона, които ще нощуват, консумират местни храни и напитки и ще посетят забележителности, такова събитие се забелязва и то хора, за които екологичният аспект е водещ при консумация и при избора на места за отдих.

0 waste (нулев отпадък)

В стремежа си да предложат на пазара съвършената опаковка, която в голяма степен продава виното, избите избират тежки бутилки, натурален корк или негови алтернативи, винтови и стъклени капачки, луксозни кашони, чието рециклиране е спорно. Заместването на тежките бутилки с по-леки, изолзването на еко тапи и рециклируеми кашони ще става все по-актуално. Защото всички тези консумативи, които са задължителни, отиват на боклука след изпиването на виното. Но и всички те могат да бъдат консуматив за създаване на уникален продукт, който да носи спомен. Как да го постигнем?

  • организиране на творческо-винени мероприятия в избите, за превръщане на вече използвани консумативи в изкуство. 
  • Работилничките със стъклените и корковите тапи могат да ангажират вниманието на децата, докато родителите дегустират в дегустационната зала. Начин да привлечем младите семейства, които обичат да пътуват с децата си.
  • Инициативи “Върни празна бутилка в избата, вземи вино с отстъпка” или дегустация… Малко хора знаят, че използваните бутилки в избите се събират и предават за рециклиране. Ето още един повод да накарате туристите да посещават избата по-често. Това създава емоционална обвързаност с клиента. 

Като оператори във винения туризъм, забелязваме, че в голяма част от винарските изби пластмасовите бутилки с вода присъстват на масата за дегустация и на голяма част от снимките, в които фокусът трябва да е върху красивия етикет на бутилката, върху бранда и стилните чаши. Освен това, водата останала в отворена и отпита бутилка се изхвърля, а водата е богатство, което трябва да ценим. Ако просто заместим пластмасвите бутилки с красиви кани с вода, ще намалим пластмасата, ще минимализираме количеството изхвърлена вода и ще направим масата по-красива!

По време на големи чествания като Трифон Зарезан и Отворени врати масово в избите се използват прибори за еднократна употреба в огромни количества. Да, на места се събират за рециклиране, но не всички от тях могат да бъдат рециклирани, особено ако са силно омазнени.Това генерира боклук, който замърсява планетата. Кому е нужен? 

Автор: Красимира Кодукова, основател на winetourmaker.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.