fbpx

Обявиха номинираните в конкурса „Топ 100 устойчиви дестинации“

sustainabilityasset 21 Обявиха номинираните в конкурса „Топ 100 устойчиви дестинации“

Днес в рубриката “21Sustainability” ще ви представим най-голямото състезание за устойчивост в туризма и устойчиви дестинации в света.

Конкурсът „Топ 100 устойчиви дестинации“ се организира за шести път, за да покаже историите за устойчивия туризъм и добрите практики на местни и регионални дестинации, като вдъхновяващи примери за хотели, туроператори и пътуващи.

За съжаление царемонията беше отложена заради COVID-19 и преместена за 6-8 октомври, в Бодрум,Турция. Конкурсът се организира от ITB, Travelife и Green Destinations.

Дестинациите се възползват от участие, като използват онлайн платформата на GSTC(Global Sustainable Tourism Council-Глобален съвет за устойчив туризъм) -признатия стандарт за зелени дестинации, който дава възможност за сертифициране по определени критерии.

Използването на критериите за устойчиви дестинации и онлайн платформата спомагат за засилване на устойчивостта на туризма, за избягване на масовия туризъм (overtourism) и за изграждане на подкрепа за местната общност.

Публикувайки годишен списък и споделяйки добри практики за управление на дестинации и успешни истории, инициаторите искат да разпространят инициативите, които правят туристическите дестинации по-устойчиви, отговорни и по-привлекателни от гледна точка на опита на посетителите.

infographic call 2020 Обявиха номинираните в конкурса „Топ 100 устойчиви дестинации“

Топ 100 на дестинациите ще бъдат представени на ITB Berlin 2021.

Кой може да участва?

Участието е отворено за градове, острови и защитени територии, които имат квалифицирани лица, екипи или организации, отговорни за управлението на устойчивия туризъм.

За да се запази конкуренцията еднакво достъпна в глобален мащаб, различни условията важат за дестинации от различни части на света. Изисквания също варират в зависимост от броя на годините, в които дестинация участва в състезанието. Специални изисквания важат за дестинации, които вече са част от програмата за награди и сертифициране.

Пълната информация и правила за участие може да намерите тук : http://sustainabletop100.org/wp-content/uploads/2020/04/V3-Sustainable-Destinations-Top-100-Call-2020.pdf

Няколко европейски дестинации попаднаха в класацията през 2019 година в различни категории.

Категорията Best of Cities бе спечена от словенската столица Любляна, показваща глобално лидерство в градската устойчивост и избягване на разрушителния масов туризъм.

В категорията Best of Europe абсолютен победител беше Португалия, които бяха представени от множество дестинации като Азорски острови, Агуеда, Кашкаи,Синтра и много други. В топ 3 на Европа бяха още Словения и Хърватия, традиционно устойчиви дестинации, с изградени и наложени политки за опазване на околната среда.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]