fbpx

Обявиха номинираните в конкурса „Топ 100 устойчиви дестинации“

sustainabilityasset 21 Обявиха номинираните в конкурса „Топ 100 устойчиви дестинации“

Днес в рубриката “21Sustainability” ще ви представим най-голямото състезание за устойчивост в туризма и устойчиви дестинации в света.

Конкурсът „Топ 100 устойчиви дестинации“ се организира за шести път, за да покаже историите за устойчивия туризъм и добрите практики на местни и регионални дестинации, като вдъхновяващи примери за хотели, туроператори и пътуващи.

За съжаление царемонията беше отложена заради COVID-19 и преместена за 6-8 октомври, в Бодрум,Турция. Конкурсът се организира от ITB, Travelife и Green Destinations.

Дестинациите се възползват от участие, като използват онлайн платформата на GSTC(Global Sustainable Tourism Council-Глобален съвет за устойчив туризъм) -признатия стандарт за зелени дестинации, който дава възможност за сертифициране по определени критерии.

Използването на критериите за устойчиви дестинации и онлайн платформата спомагат за засилване на устойчивостта на туризма, за избягване на масовия туризъм (overtourism) и за изграждане на подкрепа за местната общност.

Публикувайки годишен списък и споделяйки добри практики за управление на дестинации и успешни истории, инициаторите искат да разпространят инициативите, които правят туристическите дестинации по-устойчиви, отговорни и по-привлекателни от гледна точка на опита на посетителите.

infographic call 2020 Обявиха номинираните в конкурса „Топ 100 устойчиви дестинации“

Топ 100 на дестинациите ще бъдат представени на ITB Berlin 2021.

Кой може да участва?

Участието е отворено за градове, острови и защитени територии, които имат квалифицирани лица, екипи или организации, отговорни за управлението на устойчивия туризъм.

За да се запази конкуренцията еднакво достъпна в глобален мащаб, различни условията важат за дестинации от различни части на света. Изисквания също варират в зависимост от броя на годините, в които дестинация участва в състезанието. Специални изисквания важат за дестинации, които вече са част от програмата за награди и сертифициране.

Пълната информация и правила за участие може да намерите тук : http://sustainabletop100.org/wp-content/uploads/2020/04/V3-Sustainable-Destinations-Top-100-Call-2020.pdf

Няколко европейски дестинации попаднаха в класацията през 2019 година в различни категории.

Категорията Best of Cities бе спечена от словенската столица Любляна, показваща глобално лидерство в градската устойчивост и избягване на разрушителния масов туризъм.

В категорията Best of Europe абсолютен победител беше Португалия, които бяха представени от множество дестинации като Азорски острови, Агуеда, Кашкаи,Синтра и много други. В топ 3 на Европа бяха още Словения и Хърватия, традиционно устойчиви дестинации, с изградени и наложени политки за опазване на околната среда.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]