fbpx

Hotel sustainability (yстойчивост на хотелите)- какви са ползите и има ли бъдеще у нас?

Изразът „устойчивост на хотела“ стана по-известен през последните десет двадесет години и стана някак модерен, по някакъв начин „секси“, но също така много необходим за онези инвеститори, които биха искали да останат на върха по отношение на числата. Да бъдеш лидер, не само като манипулираш онлайн приложенията за обратна връзка с клиенти, но и като наистина предприемаш действия, които са с дългосрочна визия и фокусирани върху бъдещето и природата!

В днешно време всеки иска да бъде номер 1 и това е съвсем нормално: да бъде добре признат, да бъде добре приет, но преди всичко да бъде най-печелившият в своята сфера.

Един въпрос, на който всички трябва да отговорим, е – всичко за пари ли е?

Някои от вас може да не са съгласни с мен, но не и вярвам по отношение на парите, които сте похарчили за инвестиции.

Всичко, което правите е за това какво правите и кой ще ви последва? Когато вие като предприемач или собственик сте се фокусирали върху бъдещето, околната среда и природата – ще получавате все повече последователи, все повече и повече повтарящи се гости от там и все повече и повече приходи, а от там и по-голяма печалба. (Най-вероятно и чрез приодобиване на по-голям пазарен дял).

В крайна сметка всичко е за парите… но за парите, които правите, а не всъщност парите, които инвестирате или харчите.

По-ценна и дългосрочна възвръщаема инвестиция е да създадете информираност и да станете пионер, когото другите ще последват, вместо да инвестирате в „тухли“ и „ненужни съоръжения“.

Една от първите инициативи в сферата на хотелската устойчивост, работеща и добре организирана, с която съм се срещал в годините беше инициативата Responsible Business в гранд хотел Radisson Blu (сега хотел Intercontinental) в София, където бях част от екипа повече от 5 години. Страхотна инициатива, която беше доразвита и стана част от Green Key Global. В хотелите на TUI, също има подобна практика, която е по-известна като Travel Life.

Има различни екологични програми, в които собственик или конкретно място за настаняване, ако все още не е свързано с хотелска верига (хотелските вериги обикновено администрират социалните политики чрез централата си), може да кандидатства и да стане член. Някои от тях са:

  • Програми за екологично сертифициране в хотелиерството: Green Key Global – (GKG), Green Globe International, Програма за екосертифициране за устойчив туризъм (STEP), Green Star Hotel, Ecotel, управляван от HVS и др.
  • Програми за сертифициране на зелено строителство: LEED – Лидерство в енергийния и екологичен дизайн, управлявано в САЩ, Green Globes, Building Research Establishments (BRE) и други.

Не е лесно да убедиш един хотелиер, че трябва да кандидатства и да стане член или да приложи гореизброените стандарти и изисквания. Наистина трябва да им бъдат дадени факти, които могат да ги насочат към такова решение. Повечето от тях инвестират пари, защото просто ги имат сега и искат да ги имат като възвръщаемост на инвестицията възможно най-скоро.

Една от причините, която може да се използва за спечелване на доверие в инвеститорите, е спестяването на разходи. Спестяването на разходи има за цел да намали разходите за съществуващи или бъдещи активности/инвестиции. Ако има дейности, като рециклиране на отпадъци (разделяне и намаляване на отпадъците) или намалено потребление на вода, което стимулира гостите/клиентите да използват по-малко вода и да разделят боклука – това обикновено са лесни пари за комунални услуги, освен това създава осведоменост и култура. В крайна сметка клиентите предпочитат да отсядат в такива хотели.

От друга страна, правителствата също се опитват да участват, като дават различни финансови облаги на имоти, които са въвели процедури за екологична устойчивост, тъй като трябва да разпределят пари за „политики за опазване на природата“. Не на последно място, създава по-добър имидж, като бизнес и като компания (би могло да се използва и като част от CSR). Ако вашият хотел е част от подобни практики, това дава предимство пред другите и по-добра позиция спрямо конкурентите и пазара като цяло.

Решението е в ръцете на хората, които имат парите: собствениците/инвеститорите на хотели или топ мениджърите, които вземат решения от тяхно име. Наистина е необходимо да се предостави възможно най-много информация за ползите и значението в дългосрочната възвръщаемост на инвестициите (ROI), когато един хотел прилага горните практики и политики, така че все повече хотели/имоти да станат част от философията за устойчивост на хотела / концепция.

Колкото повече говорим за това – толкова по-добри ще бъдат резултатите.

            За природата, но и за нас като цяло.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]