fbpx

21Sustainability: Управление на хранителните отпадъци в хотелиерството

В днешният епизод от рубриката 21Sustainability ще се задълбочим в управлението на хранителните отпадъци в хотелиерството. Това е един голям проблем, който често е пренебрегван и оставян на заден план. Нека обаче започнем материала с малко статистика и цифри:

  • Приблизително една трета от храната, произведена в света за консумация, остава неконсумирана или изхвърля. Това прави около 1,3 милиарда тона.
  • Всяка година потребителите в богатите страни изхвърлят храна, колкото цялото нетно производство на хранителни продукти в Африка на юг от Сахара.
  • 842 милиона души по света нямат достатъчно храна
  • Когато храната гние създава метан (CH4), който има 21 пъти по-голямо влияние върху глобално затопляне, отколкото въглеродния диоксид

Накратко: намаляването на хранителните отпадъци помага да се намали загубата на пари и множество други ресурси. Ето една оценка на въглеродните емисии, създадени от обикновените храни:

carbon and food image e1409606541926 1 21Sustainability: Управление на хранителните отпадъци в хотелиерството

Какви действия трябва да се предприемат за намаляне на хранителните отпадъци?

Като предприемат няколко прости стъпки, за да генерират по-малко отпадък и да рециклират повече, хотелите могат да извлекат финансови и екологични ползи.

Хотелите често казват, че губят много малко храна, тъй като туристите връщат чиниите си празни. Обаче хранителните отпадъци идват от много различни източници, като развалена или неизползвана храна и грешки в кухнята и при поръчките на продукти.

food waste in hotels by type e1409603390562 21Sustainability: Управление на хранителните отпадъци в хотелиерството

Как да намалим хранителните отпадъци?

  • Стъпка 1: Измервайте хранителните си отпадъци
  • Стъпка 2: Разработете план за действие за намаляване на хранителните отпадъци, като използвате събраните данни, с цели, срокове и отговорности
  • Стъпка 3: Преглеждайте напредъка по плана всеки месец
  • Стъпка 4: Споделете вашата добра работа с персонала, потребителите и индустрията
food and drink material hierachy 21Sustainability: Управление на хранителните отпадъци в хотелиерството

Според проучвания на Booking.com, повече от половината от пътуващите вземат предвид екологичните практики при избора на хотел. Оперирането на хотел по-отговорно и въвеждането на устойчиви практики като рециклиране на отпадъци, провеждане на енергийни одити могат да помогнат за увеличаване на популярността на мястото за настаняване сред клиентите. Съсредоточаване в предотвратяване на хранителни отпадъци в хотела може да доведе до постигане на целите на ООН за устойчиво развитие.

Най-добрият начин да се използва излишната храна е да се дари и нахранят хора, които нямат възможности. Много хотели и фирми, малки и големи, включително Hilton Worldwide, се изправиха пред предизвикателството, участвайки в инициативи и кампании, помагайки на бедни хора от цял свят.

Що се отнася до рециклирането на хранителни отпадъци, най-популярния и функциониращ метод е компостирането. Компостирането е естественият начин на рециклиране. При този процес органичните отпадъци, като хранителни отпадъци, се биоразграждат и превръщат в ценен тор. В най-простата си форма, предимствата на компостирането са двустранни: намалява количеството на твърди отпадъци в боклука ви и може да се използва за торене.

document 21Sustainability: Управление на хранителните отпадъци в хотелиерството

На много места е законово изискване маслата и мазнините от процеса на пържене да се събират. Маслата могат да бъдат използвани, като се рециклират в биогорива за превозни средства. Обемите, произведени от хотел, могат да бъдат значителни, например в хотел The Savoy London след рециклиране са получили 1800 литра биогориво, за период от три месеца.

Най-важният аспект от управлението на хранителните отпадъци обаче остават служителите на хотела или ресторанта. Уведомете екипа за проблема с хранителните отпадъци и приложете стратегии, които ще променят начина, по който нещата се правят традиционно в кухнята. Сътрудничеството като екип е от решаващо значение за прилагането на стратегия. Много е важно и правилното обучение на служителите.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]