fbpx

21Sustainability: Управление и намаляване на отпадъците в хотелите

В поредният епизод от рубриката 21Sustainability, ще ви запознаем с управлението на отпадъците в хотелиерството и няколко начина, чрез които те могат да се намалят и сведат до минимум. Приятно и ползотворно четене!

Туризмът е отговорен за малък дял от генерирането на отпадъци в Европа или 6,7% от общото образуване на отпадъци, произтичащо от по-широкия сектор услуги в ЕС. Независимо от това, количествата твърди битови отпадъци, генерирани от туристическите предприятия, са 35 милиона тона годишно в световен мащаб. Туристите могат да генерират до два пъти повече твърди отпадъци на глава от населението от местните жители. Отпадъците от местата за настаняване имат са предимно смесени битови отпадъци и материали, включително органични и опасни, които пораждат значително въздействие върху околната среда при изхвърляне.

Гост на хотел генерира средно около 1 кг отпадъци на ден, повече от половината от тях в хартия, пластмаса и картон. В допълнение към отрицателното въздействие върху околната среда, тъй като капацитетът на депата намалява, така че разходите за изхвърляне и рециклиране на отпадъци стават по-високи. Във Великобритания например разходите за депониране вече са 48 паунда на тон, в сравнение с 18 за тон през 2005 г.

Депонирането не само заема ценно земно пространство, но причинява замърсяване на въздуха, водата и почвата, изхвърлянето на въглероден диоксид (CO2) и метан в атмосферата и химикали и пестициди в земята и подземните води. Освен това отпадъците често трябва да изминават дълги разстояния до депото, като консумират гориво и допринасят за емисиите на парникови газове.

Често е по-икономично да се правят нови продукти чрез рециклиране, а не да се започне от нулата. Например рециклирането на използвани алуминиеви ламарини в нови изисква 95% по-малко енергия, отколкото преработката на бокситова руда в алуминий. Много изхвърлени материали, като мебели и храни, също имат стойност.

Има няколко варианта за управление на отпадъците по по-устойчив начин:

  • предотвратяване
  • подготовка за повторна употреба;
  • рециклиране (включително компостиране)
  • друго възстановяване (включително възстановяване на енергия)
  • изхвърляне
unnamed 3 1 21Sustainability: Управление и намаляване на отпадъците в хотелите

Ето и няколко съвета за организация и създаване на политика за управление и намаляне на отпадъците

1.Извършете одит на отпадъците

Определете къде хотелът създава най-голямо количество отпадъци и определете рециклируемите материали, които в момента се изхвърлят. За всеки отдел избройте всички предмети, които изхвърляте, метода за изхвърляне, разходите количествата.

2. Поставете приоритети и цели

След като определите къде да насочите усилията си, задайте приоритети и цели, като поръчка на по-малко продукти, намаляване на разходите за изхвърляне или генериране на приходи от отпадъчни материали.

3. Изпълнете програмата

Включете персонал във всички етапи, за да разберат и подкрепят схемата. Осигурявайте стимули и награди на лица, които предлагат идеи за намаляне на отпадъци или дават значителен принос в програмата. Запознавайте гостите с вашите политики за рециклиране и опазване на околната среда и съобщавайте приоритетите си на доставчиците.

4. Мониторинг и оценка

Поставете критерии за наблюдение и оценка на програмата и решете колко често да измервате напредъка. Областите, които може да искате да оцените включват: спестявания от поръчки на продукти и материали; намаляване на оперативните разходи;увеличение на покупките на продукти и материали, които подлежат на рециклиране; увеличаване на производителността; намаляване на общите отпадъци

Съществуват много процедури и инициативи, които един хотел може да предприеме за намаляне на отпадъците и резумното им управление.

Поставете кошчета за рециклиране в стаите за гости

wastemngt1 1 21Sustainability: Управление и намаляване на отпадъците в хотелите

Поставете две кошчета за боклук в стаите, едно за общи отпадъци и едно за рециклиране. Кошчето за рециклиране трябва да бъде по-голямо и да се уточни кои продукти могат да се поставят в него. Камериерските колички трябва да бъдат оборудвани с отделни кошчета за събиране на рециклируеми материали.

Използвайте повторно старо бельо, кърпи и халати

Превърнете старото бельо в чанти или престилки или просто ги дарете на местни благотворителни организации. Една британска компания, Sleeping Bags Social Enterprise Ltd, използва старо бельо от хотел Marriott в Лондон, за да направи чанти за многократна употреба.

Тоалетни принадлежности

marriott2 2 21Sustainability: Управление и намаляване на отпадъците в хотелите

Преминете към дозатори и премахнете пластмасовите опаковки. Хотелската верига Scandic установи, че в баните са използвани само 15% от сапуните, шампоаните и балсами, като остатъкът е изхвърлен. Заменяйки традиционните удобства с дозатори, Scandic намалява обема си на отпадъци с 40%, а отпадъците от опаковки с 11 тона годишно. Съчетавайки социалната и екологичната отговорност с устойчивия и отговорен туризъм, американската фондация Clean the World взима сапун и шампоан от хотели, рециклирайки ги за разпространение по целия свят.

Всъщност има много начини да ангажирате гостите на хотела си в инициативи за рециклиране и устойчивост. Важно е обаче да се разпознае и избягва така наречения “greenwashing”. Това е практиката на отправяне на подвеждащи твърдения, които описватдаден бизнес като по-екологичен, отколкото е в действителност. Това вече е и нещо моментално разпознаваемо за все по-екосъзнателните потребители.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]