fbpx

21Sustainability: Кръговата икономика и нейната роля в хотелиерството

Доскоро икономиката се представяше като линейна, със силна тенденция да задоволява нуждите на потребителите с чисто нови продукти и да им създаде усещане за изключителност. Въпреки това, пълен набор от екологични, социално-демографски и икономически показатели, най-вече тревожни, повиши необходимостта от промяна на нашите потребителски и производствени навици.

Един от основните и актуални въпроси, обсъждани в медиите, са изменението на климата, чийто основен източник според проучванията е потреблението на домакинствата, като се включва и потреблението на туристическа индустрия. За да се реши този проблем, от няколко години се появяват нови начини на мислене за икономиката, особено в развитите страни, а кръговата икономика олицетворява повечето от тях.

linear vs circular economy 21Sustainability: Кръговата икономика и нейната роля в хотелиерството

Какво всъщност е кръгова икономика?

Кръговата икономика е модел, насочен към удължаване на жизнения цикъл на продуктите. На практика това означава възможно най-дълго споделяне, заемане, повторно използване, поправка и рециклиране на съществуващи материали и продукти. Когато един продукт достигне края на живота си, материалите, от които той е съставен, продължават да се ползват по друг начин.

Това се прави отново и отново и така се намалява до минимум изхвърлянето на отпадъци. Концепцията за кръгова икономика се изгражда в противовес на традиционния линеен модел, при който се използват суровини, създават се неща от тях, те се консумират и остатъците се изхвърлят. Този модел разчита на големи количества евтини и достъпни материали и източници на енергия.

ezgif.com webp to png 8 21Sustainability: Кръговата икономика и нейната роля в хотелиерството

Къде е мястото на кръговата икономика в индустрията на гостоприемството?

От няколко години кръговата икономика се промъква в много индустрии, като секторът на хотелиерството се посочва като от област, която може да се възползва масово от приемането кръгов подход за предоставяне на услуги. Рециклирането и устойчивостта се превърнаха в основен фокус в сектора на гостоприемството, като много места за настаняване и заведения за хранене предприемат мерки, като замяна на пластмасови сламки с такива от рециклираща хартия или преминават от салфетки за еднократка употреба към кърпи, които могат да се перат.

Изследванията сочат, че като се предприемат малки стъпки като тези, хотелските отпадъци могат да бъдат намалени с 16 процента, отпадъците от заведенията за хранене с 30 процента, а отпадъците от нощните клубове – до 98%. Това обаче наистина е само началото. Слънчевите панели стават все по-честа гледка, генерирайки енергия за захранване на ресторанти и барове чрез възобновяеми източници.

Нека дадем два примера на хотели, които са приели кръговата иконимика и устойчивостта като свой бизнес и оперативен модел.

Хотел Svart е проектиран от Snøhetta в подножието на ледника Svartisen, точно в Северния ледовит кръг. Когато се отвори през 2021 г., това ще бъде първият Powerhouse хотел в света и първата сграда, която ще бъде построена според “енергийно положителния” стандарт Powerhouse в северен климат.

kl svart c snohetta plompmozes 1024x576 1 21Sustainability: Кръговата икономика и нейната роля в хотелиерството

Сградите, построени в съответствие с този стандарт, са проектирани така, че в течение на 60-годишен период те ще генерират повече възобновяема енергия, отколкото би било необходимо не само за поддържане на ежедневните им дейности, но и за изграждане, производство на материали и събаряне на сградата. В случая на Svart това означава хотел, облицован с норвежки соларни панели, които са произведени с чиста хидроенергия. Освен това дизайнът на хотела е проектиран така, че годишното му потребление на енергия ще бъде приблизително 85% по-малко от съвременен хотел със сравнително големи размери.

QO Amsterdam е другият хотел, който искаме да ви дадем като пример за кръгова икономика. Открит съвсем наскоро и подобно на Svart, неговият дизайн коренно променя начина, по който се използва енергията. Управляван от IHG, той е предназначен да бъде първият LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Platinum хотел в Европа, с интелигентен, климатично реагиращ външен вид на сградата.

Хотелът разполага с подземна система за съхранение на енергия, заровена в термичен водоносен хоризонт (подземно водохранилище), разположен на 70 м под земята. През лятото отопляваната вода се прехвърля там от хотела и се съхранява под земята, за да се изпомпва обратно, когато е необходимо. По същия начин вътре в хотела цялата вода, използвана в душовете и мивките, след това се използва повторно за промиване на тоалетните. Дори килимите на хотела са направени на 100% рециклирана тъкан, използвана по-рано в риболовни мрежи.

Тъй като все повече и повече организации, работещи в сектора на хотелиерството, възприемат концепцията за многократна употреба, има надежда, че идеята за кръговата икономика може да бъде реализирана в цялата туристическа индустрия.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]