fbpx

21Sustainability: Хотелското домакинство и възможностите за устойчиво почистване

В последно време всички в туристическия бизнес и в частност в хотелиерството говорят за стандарти, мерки, протоколи за почистване, хигиена и безопасност. Наистина се очертава не само през тази година, а може би дълги години напред, почистването да бъде основен приоритет на хотелския мениджмънт, както и основен критерии на гостите при избор на място за настаняване.

Днес в рубриката 21Sustainability ще говорим за две актуални теми едновременно- за качественото почистване на хотелски помещения и стаи, както и за устойчивия начин това да бъде извършено.  

В следващите години се очаква бум и ръст на използването на химически почистващи продукти, което е идеална възможност за всички хотелски мениджъри да се замислят за влияянието, което препаратите оказват върху околната среда и върху здравето на човек.

Хотелското домакинство или housekeping е в основата на всеки хотелски бизнес, както по отношение на контакта им с гостите, така и качеството на почистване и оценката на гостите. Ролята на почистващия персонал в създаването на устойчив хотел често се пренебрегва, но всъщност е от огромно значение. В тази статия ще ви покажем основни практики, с които мениджмънта и персонала могат да помогнат за повишаване на екологичните показатели на хотела.

Много от продуктите, които се използват в ежедневните операции в един хотел, могат да окажат огромно влияние върху околната среда и хората около тях. Например, фунгицидите на химическа основа могат да повлияят на местните популации от насекоми, включително пчели, а някои течности за почистване могат да отделят токсични изпарения или да навредят на почистващия персонал, при неправилно боравене с тях.

Това е напълно излишен риск, когато има много алтернативни екологични продукти – включително дезинфектанти, почистващи препарати за стъкла и прозорци, течни сапуни, обезмаслители, избелващ пране и много други – от които да избирате. В материала от миналата седмица в рубриката 21Sustainability ви представихме критерии, както и главните сертифициращи органи за устойчивост в Европа и света. Един от критериите, по който тези органи оценяват хотели е именно използването и правилното съхранение на почистващите препарати, които задължително трябва да бъдат безопасни и с минимално или никакво неблагоприятно влияние върху околната среда.

gs 37 certification summary 0 21Sustainability: Хотелското домакинство и възможностите за устойчиво почистване
Пример за сертифициране на почистващи препарати и химия.

Несъмнено един от най-големите разходи на един хотел е прането на хотелското бельо. Разход не само на пари, а също така енергия и вода в огромни количества. Стандартна практика е гостите на хотела да получават чисти кърпи всеки ден. Въпреки че това несъмнено е лукс за гостите, когато мислите за устойчив туризъм, има много съмнения дали това е наистина необходимо. Тази промяна в отношението към природата през последните години доведе до това, че много хотели имат работещи политики, при които само мръсни кърпи, които са оставени на пода, биват заменяни от камериерките.

Други хотели може да имат свои собствени правила относно това как или къде оставяте мръсните си кърпи, като на куфарника или закачени на гърба на вратата, но крайният резултат е същият- по-малко количество пране, означава по-малко вреда на околната среда. Тези програми в хотелиерския бизнес са известни като Towel reuse programs.  Разбира се тези програми трябва да бъдат част от цялостна стратегия за устойчивост, а не само единичен ход в стремежа към намаляне на разходите, защото по този начин има опасност гостите да останат по-скоро разочаровани, отколкото да се почувстват удовлетворени.

c86173c7cf857d334a668b5164d3bd64 21Sustainability: Хотелското домакинство и възможностите за устойчиво почистване
Пример за призив към гостите, като част от програма за повторно използване на кърпи.

Много от нас не се замислят задълбочено и за праховете за пране, които използваме, често избирайки любимата си марка или каквото е най-подходящо за бюджета ни. Това отношение се пренася и към хотелските мениджъри, които използват непроверени прахове, без да вземат предвид два основни фактора: Прахът, който използват, може да съдържа токсични химикали, които могат да повлияят негативно на здравето. В последствие тези химикали се изхвърлят в канализацията, които от своя страна може да се окажат в река, море или езеро. Преминаването към по-екологични марки може да намали консумацията на вода и да намали производството на отпадъци – което е особено важно, тъй като недостигът на вода става все по-голям проблем по целия свят. На пазара вече има множество перални машини, на достъпни цени, които имат технология за пестене на вода.

Въвеждането на екологични продукти и процеси обаче не е полезно, ако персоналът не ги използва правилно. Това се влияе от индивидуалните убеждения на всеки член на персонала по отношение на екологичните практики, поради което е важно хотелите да предлагат курсове за обучение на своите служители. Ако хотелът няма възможност за курс, то мениджмънта трябва да да запознае персонала подробно с политиките. Това не засяга само хотелската среда, но ще пренесе и в други аспекти от живота на персонала. Има редица области, върху които хотелите могат да се съсредоточат, когато става въпрос за обучение на персонала си, включително управление и рационализация на водата, енергийна ефективност и рециклиране на отпадъци и много други.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]