fbpx

21Sustainability: GSTC- Глобалният съвет за устойчив туризъм и критерии за сертифициране

Днес в рубриката 21Sustainability ще ви запознаем с GSTC- глобален съвет по устойчив туризъм и основните видове критерии, на които дестинации, хотели и туроператори трябва да отговарят, за да бъдат сертифицирани като “устойчиви”.

Глобалният съвет за устойчив туризъм (GSTC-Global Sustainable Tourism Council) управлява критериите на GSTC, глобалните стандарти за устойчиво пътуване и туризъм, както и предоставя международна акредитация за сертифициращи органи за устойчив туризъм.

Какво е GSTC? Какво правят GSTC?

Глобалният съвет за устойчив туризъм (GSTC) установява и управлява глобални устойчиви стандарти, известни като критерии за GSTC. Има два набора: критерии за дестинации и критерии за хотели и туроператори. Това са водещи принципи и минималните изисквания, към които всеки туристически бизнес или дестинация трябва да се стреми да достигне, за да защити и поддържа природните и културни ресурси на света.

Критериите за GSTC формират основата за акредитация на сертифициращите органи, които сертифицират хотели, други места за настаняване, туроператори, доставчици на транспортни услуги и дестинации, които имат устойчиви политики и практики. GSTC е независима и неутрална организация, регистрирана в САЩ, която включва агенции на ООН, НПО, национални и провинциални правителства, водещи туристически компании, хотели и туроператори, лица и общности – всички,които се стремят да постигнат най-добрите практики в устойчивия туризъм. Това е виртуална организация без главен офис, с персонал и доброволци, работещи от всички шест населени континента.

Кретерии за сертифициране

Критериите за GSTC служат като глобални базови стандарти за устойчивост в пътуванията и туризма. Критериите се използват за образование и повишаване на осведомеността, разработване на политики за бизнеса и правителствените агенции и други видове организации, измерване, оценка и като основа за сертифициране. Те са резултат от световните усилия за разработване на общ език за устойчивост в туризма.

Те са подредени в четири категории:

  • Устойчиво управление (Sustainable management)
  • Социално-икономически въздействия (Socioeconomic impacts)
  • Културни въздействия (Cultural impacts)
  • Въздействие върху околната среда (включително потребление на ресурси, намаляване на замърсяването и запазване на биоразнообразието)
globalgoals 21Sustainability: GSTC- Глобалният съвет за устойчив туризъм и критерии за сертифициране

Процесът на разработване на критериите е проектиран така, че да спазва кода за определяне на стандарти на ISEAL Alliance, международния орган, предоставящ насоки за разработването и управлението на стандартите за устойчивост за всички сектори. Тъй като всяка туристическа дестинация има своя култура, среда, обичаи и закони, критериите са проектирани така, че да бъдат адаптирани към местните условия и допълнени от критерии за конкретното местоположение и дейност.

Според доклада за устойчиво пътуване на Booking.com за 2019 г. 70% от пътуващите в световен мащаб казват, че е по-вероятно да резервират настаняване, знаейки, че е екологично, независимо дали търсят устойчив престой или не.

За да получат сертификат, дестинациите, туристическите агенции или местата за настаняване трябва първо да изберат сертифициращ орган. В България най-популярни са Travelife, Control Union, Earthcheck, Green Globe, но има и още много други органи, които се занимават с процеса на проверка и сертифициране.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]