fbpx

21Sustainability: Биоразнообразие – какво може да направи вашия хотел, за да го защити?

Всеки избор, който правим, оказва влияние върху заобикалящата ни среда. То важи и за решенията, взети от хотелиер, от управител на B&B или селска къща за гости. Днес в 21Sustainability ще поговорим за биоразнообразието и как то може да бъде защитено в едно място за настаняване.

Техни са решения, които засягат околната среда и биоразнообразието. Какво може да направи мястото за настаняване за защита и насърчаване на биологичното разнообразие? Биоразнообразието играе основна роля в нашия живот, повече, отколкото си мислим. Разнообразието от организми и екосистеми и техният постоянен и деликатен баланс ни позволяват да имаме храна, прясна вода, материали за домовете и дрехите си и ни предпазват от най-екстремните метеорологични събития, регулиращи климата.

Биоразнообразието е навсякъде и всъщност неговите продукти се намират и вътре в хотелите: там е храната в ресторанта, дървесината за обзавеждането, спа козметиката, растенията в градината. Ето защо всяко място за настаняване може да направи разликата. Ето защо всеки избор, който правим, има значение.

biodiversity 21Sustainability: Биоразнообразие - какво може да направи вашия хотел, за да го защити?

Как можете да защитите биоразнообразието във вашия хотел?

Всеки ден ставаме все по-наясно как човек има силата да вреди на биоразнообразието и по тази причина всички ние имаме задължение да го защитаваме. При ежедневното управление на вашия хотел можете да направите прости, но важни избори, които насърчават многообразието на организмите и екосистемата, която ви е домакин. Нека да видим какви са последствията зад всеки избор и кои са правилните за околната среда.

Устойчива храна

jay wennington n y88twmgwa unsplash 870x490 1 21Sustainability: Биоразнообразие - какво може да направи вашия хотел, за да го защити?

Има няколко начина, по които храната може да се събира, отглежда и произвежда и всеки от тях оказва различно въздействие върху биоразнообразието. В интензивното земеделие се използват пестициди и торове, които имат отрицателно въздействие върху биоразнообразието, а също така изискват голямо използване на почвата и водата.

unnamed 1 1 21Sustainability: Биоразнообразие - какво може да направи вашия хотел, за да го защити?

Монокултурните насаждения водят до загуба на традиционните сортове. Вместо това биологичното земеделие свежда до минимум използването на изкуствени пестициди и често избира местни, дори древни сортове плодове и зеленчуци. Интензивното земеделие изисква голямо количество фураж, използва антибиотици и произвежда голямо количество тор и отпадъци, които, ако не бъдат изхвърлени внимателно, могат да доведат до голям риск за околната среда.

Във вашия хотел можете да защитите биологичното разнообразие, купувайки храна от устойчиви източници, предпочитайки местни продукти, инсталирайки зеленчукова градина и насърчавайки ползите от устойчивото хранене сред вашите гости, както по отношение на здравето, така и на вкуса.

Био козметика

camille brodard vxawteiqdao unsplash 870x490 1 21Sustainability: Биоразнообразие - какво може да направи вашия хотел, за да го защити?

Винаги сме използвали растенията за нашето здраве и благополучие. Консумацията на продукти за грижа за тялото, извлечени от растенията, непрекъснато се увеличава, но не всички са еднакви. Ако от една страна колекцията от диви растения, полезни за производство на козметика, може да представлява важен поминък за селското население, от друга страна, ако тази колекция не се управлява по устойчив начин, това може да доведе до изчезване на растенията и следователно до увреждане на цялата екосистема. Сандаловото дърво е пример: видът сега е сериозно застрашен в Индия, Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Южния Тихи океан поради извличане на маслото му, за създаване на продукти за грижа на тялото.

Предложете на своите гости качествени козметични продукти, като проверите дали компонентите на растителна основа са събрани справедливо и устойчиво. Можете също така да финансирате малки предприятия, които насърчават развитието на сапуни и парфюми на растителна основа, за да осигурят поминък на местното население.

Градини с местни растения

lisa wagstaff x13hkujf2ey unsplash 870x490 1 1 21Sustainability: Биоразнообразие - какво може да направи вашия хотел, за да го защити?

Поддържането на външните пространства на хотел може да има отрицателно въздействие върху биоразнообразието поради използването на пестициди, прекомерната консумация на вода и използването на инвазивни видове, които причиняват значителни щети на местните видове и нарушават естествените процеси в екосистемата.

Възможно е да се създаде градина, която да зачита биоразнообразието: засаждайте местни автохтонни видове във вашия хотел, като избягвате инвазивните. Осигурете подходящи места за гнездене на птици, култивирайте привлекателни растения за пеперуди и проверете дали осветлението и шумовото замърсяване на помещенията не влияят неблагоприятно на дивата природа.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]