fbpx

21Sustainability: Ползите от устойчиво развитие за хотелиерството

Днес в рубриката 21Sustainability ще поговорим за 17-те цели за устойчиво развитие на ООН и ползите, които хотелиерската индустрия може да извлече, стараейки се да ги изпълни.

Целите за устойчиво развитие (Sustainable development Goals) са набор от цели, свързани с бъдещото международно развитие, за периода 2016 – 2030. Постановени са от Организацията на обединените нации и се популяризират като Глобални цели за устойчиво развитие. Набелязани са 17 цели със 169 специфични подцели.

Концепцията за устойчиво развитие се появи в процеса на съчетаване на три основни гледни точки: икономическа, социална и екологична. Това предполага приемането на мерки, насочени към оптималното използване на ограничени ресурси и използването на екологично чисти – природо-, енерго- и материално спестяващи технологии, поддържане на стабилността на социалните и културните системи, осигуряване на цялостта на биологичните и физическите природни системи.

Ето и всички цели за устойчиво развитие:

 • Изкореняване на бедността повсеместно и във всички нейни форми
 • Премахване на глада, постигане на сигурност на храната и по-качествено хранене и насърчаване на устойчиво селско стопанство.
 • Осигуряване на здравословен начин на живот и стимулиране на благосъстоянието за всички във всички възрасти
 • Осигуряване на приобщаващо и равностойно качествено образование и стимулиране на възможностите за учене на всички през целия живот
 • Постигане на равенство между половете и овластяване на всички жени и девойки
 • Осигуряване на достъпност и устойчиво стопанисване на водоснабдяването и канализацията за всички
 • Гарантиране на достъп до финансово достъпна, надеждна, устойчива и съвременна енергия за всички.
 • Насърчаване на постоянен, приобщаващ и устойчив икономически растеж, пълна и продуктивна заетост и достоен труд за всички
 • Изграждане на гъвкава инфраструктура, насърчаване на приобщаваща и устойчива индустриализация и стимулиране на иновациите
 • Намаляване на неравнопоставеността във и между страните
 • Трансформиране на градовете и населените места в приобщаващи, безопасни, стабилни и устойчиви центрове
 • Осигуряване на устойчиви модели на потребление и производство.
 • Предприемане на спешни действия за борба с климатичните промени и въздействието им
 • Съхранение и устойчиво ползване на океаните, моретата и морските ресурси за устойчиво развитие.
 • Запазване, възстановяване и стимулиране на устойчивото ползване на сухоземните екосистеми, устойчиво стопанисване на горите, борба с опустиняването и преустановяване на деградацията на почвата и пристъпване към регенерирането ѝ, както и прекъсване на загубата на биоразнообразието
 • Насърчаване на мирни и приобщаващи общества за устойчиво развитие, осигуряване на достъп до правосъдие за всеки и изграждане на ефективни, отговорни и приобщаващи институции на всички нива
 • Укрепване на средствата за изпълнение и обновяване на глобалното партньорство за устойчиво развитие
sdg poster with un emblem web 21Sustainability: Ползите от устойчиво развитие за хотелиерството

Целите за устойчиво развитие на ООН са напълно приложими и в хотелиерството. Много хотелски вериги по света, които имат въведени политики за устойчивост, се водят именно по 17-те цели.

Тази година, първата от новото десетилетие, трябваше да бъде началото на нещо голямо. С началото на 2020 г. трябва да бъде „десетилетието на изпълнение“, за да се премахне крайната бедност и да се постигнат целите за устойчиво развитие до 2030 г. През изминалите 10 години бяха направени планове за предприемане на „амбициозни глобални усилия“ за изпълнение на обещанието за 2030 г. – чрез мобилизиране на повече правителства, гражданско общество, бизнес и призоваване на всички хора да направят глобалните цели свои.

Кои са някои от основните ползи за туристическата индустрия при постигане на 17-те цели за устойчиво развитие?

Движение на растежа – растежът на бизнеса е обвързан с постигането на целите за устойчиво развитие на макро ниво. Предприятията се нуждаят от устойчива, надеждна, образована и здрава работна сила от всички отдели. В индустрията на хотелиерството работната сила играе жизненоважна роля, за да допринесе за цялостното преживяване на гостите, затова е важно предприятията да предприемат действия на местно ниво, за да стимулират растежа си в дългосрочен план.

Фокус върху стойността на компанията – индустрията на хотелиерството е бизнес, фокусиран върху хората. От гости и служители до заинтересовани страни и местни жители, стойността на гостоприемството се корени в създаването на стойност за другите и подобряването на света, в който живеем. Целите за устойчиво развитие могат да помогнат на хотелите да определят своята амбициозна цел, да вдъхновят заинтересованите страни на всички нива и да увеличат стойността на акционерите в дългосрочен план.

Увеличаване привлекателността на бранда – Търсенето на устойчиви хотели и места за настаняване ще продължи да нараства, тъй като потребителите стават по-осведомени за устойчивите проблеми. 70% от пътуващите в световен мащаб казват, че е по-вероятно да резервират настаняване, знаейки, че е екологично, а над половината от пътуващите в световен мащаб съобщават, че са по-решени да направят устойчив избор за пътуване през следващата година в сравнение с миналата година.

Добри примери от света на хотелиерството

Accor е водещата верига за хотели в своите устойчиви усилия. Тяхната инициатива „Планета 21“ стартира през 2011 г. и работи върху 10 от 17-те цели за устойчиво развитие.

В отговор и Marriott, и Hilton стартираха свои собствени проекти за устойчивост през 2018 г. Marriott е лидер в осигуряването на прозрачност по отношение на усилията на всеки свой хотел. Marriott, Accor, Hilton водят най-добрите примери в индустрията, въпреки това, остават значителни въпроси относно точността на отчитане и мониторинг на техните цели – проблем, който трябва да бъде решен чрез прозрачността и публичната достъпност на информация от за всяко място за настаняване.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.