fbpx

21Sustainability: Ползите от устойчиво развитие за хотелиерството

Днес в рубриката 21Sustainability ще поговорим за 17-те цели за устойчиво развитие на ООН и ползите, които хотелиерската индустрия може да извлече, стараейки се да ги изпълни.

Целите за устойчиво развитие (Sustainable development Goals) са набор от цели, свързани с бъдещото международно развитие, за периода 2016 – 2030. Постановени са от Организацията на обединените нации и се популяризират като Глобални цели за устойчиво развитие. Набелязани са 17 цели със 169 специфични подцели.

Концепцията за устойчиво развитие се появи в процеса на съчетаване на три основни гледни точки: икономическа, социална и екологична. Това предполага приемането на мерки, насочени към оптималното използване на ограничени ресурси и използването на екологично чисти – природо-, енерго- и материално спестяващи технологии, поддържане на стабилността на социалните и културните системи, осигуряване на цялостта на биологичните и физическите природни системи.

Ето и всички цели за устойчиво развитие:

 • Изкореняване на бедността повсеместно и във всички нейни форми
 • Премахване на глада, постигане на сигурност на храната и по-качествено хранене и насърчаване на устойчиво селско стопанство.
 • Осигуряване на здравословен начин на живот и стимулиране на благосъстоянието за всички във всички възрасти
 • Осигуряване на приобщаващо и равностойно качествено образование и стимулиране на възможностите за учене на всички през целия живот
 • Постигане на равенство между половете и овластяване на всички жени и девойки
 • Осигуряване на достъпност и устойчиво стопанисване на водоснабдяването и канализацията за всички
 • Гарантиране на достъп до финансово достъпна, надеждна, устойчива и съвременна енергия за всички.
 • Насърчаване на постоянен, приобщаващ и устойчив икономически растеж, пълна и продуктивна заетост и достоен труд за всички
 • Изграждане на гъвкава инфраструктура, насърчаване на приобщаваща и устойчива индустриализация и стимулиране на иновациите
 • Намаляване на неравнопоставеността във и между страните
 • Трансформиране на градовете и населените места в приобщаващи, безопасни, стабилни и устойчиви центрове
 • Осигуряване на устойчиви модели на потребление и производство.
 • Предприемане на спешни действия за борба с климатичните промени и въздействието им
 • Съхранение и устойчиво ползване на океаните, моретата и морските ресурси за устойчиво развитие.
 • Запазване, възстановяване и стимулиране на устойчивото ползване на сухоземните екосистеми, устойчиво стопанисване на горите, борба с опустиняването и преустановяване на деградацията на почвата и пристъпване към регенерирането ѝ, както и прекъсване на загубата на биоразнообразието
 • Насърчаване на мирни и приобщаващи общества за устойчиво развитие, осигуряване на достъп до правосъдие за всеки и изграждане на ефективни, отговорни и приобщаващи институции на всички нива
 • Укрепване на средствата за изпълнение и обновяване на глобалното партньорство за устойчиво развитие
sdg poster with un emblem web 21Sustainability: Ползите от устойчиво развитие за хотелиерството

Целите за устойчиво развитие на ООН са напълно приложими и в хотелиерството. Много хотелски вериги по света, които имат въведени политики за устойчивост, се водят именно по 17-те цели.

Тази година, първата от новото десетилетие, трябваше да бъде началото на нещо голямо. С началото на 2020 г. трябва да бъде „десетилетието на изпълнение“, за да се премахне крайната бедност и да се постигнат целите за устойчиво развитие до 2030 г. През изминалите 10 години бяха направени планове за предприемане на „амбициозни глобални усилия“ за изпълнение на обещанието за 2030 г. – чрез мобилизиране на повече правителства, гражданско общество, бизнес и призоваване на всички хора да направят глобалните цели свои.

Кои са някои от основните ползи за туристическата индустрия при постигане на 17-те цели за устойчиво развитие?

Движение на растежа – растежът на бизнеса е обвързан с постигането на целите за устойчиво развитие на макро ниво. Предприятията се нуждаят от устойчива, надеждна, образована и здрава работна сила от всички отдели. В индустрията на хотелиерството работната сила играе жизненоважна роля, за да допринесе за цялостното преживяване на гостите, затова е важно предприятията да предприемат действия на местно ниво, за да стимулират растежа си в дългосрочен план.

Фокус върху стойността на компанията – индустрията на хотелиерството е бизнес, фокусиран върху хората. От гости и служители до заинтересовани страни и местни жители, стойността на гостоприемството се корени в създаването на стойност за другите и подобряването на света, в който живеем. Целите за устойчиво развитие могат да помогнат на хотелите да определят своята амбициозна цел, да вдъхновят заинтересованите страни на всички нива и да увеличат стойността на акционерите в дългосрочен план.

Увеличаване привлекателността на бранда – Търсенето на устойчиви хотели и места за настаняване ще продължи да нараства, тъй като потребителите стават по-осведомени за устойчивите проблеми. 70% от пътуващите в световен мащаб казват, че е по-вероятно да резервират настаняване, знаейки, че е екологично, а над половината от пътуващите в световен мащаб съобщават, че са по-решени да направят устойчив избор за пътуване през следващата година в сравнение с миналата година.

Добри примери от света на хотелиерството

Accor е водещата верига за хотели в своите устойчиви усилия. Тяхната инициатива „Планета 21“ стартира през 2011 г. и работи върху 10 от 17-те цели за устойчиво развитие.

В отговор и Marriott, и Hilton стартираха свои собствени проекти за устойчивост през 2018 г. Marriott е лидер в осигуряването на прозрачност по отношение на усилията на всеки свой хотел. Marriott, Accor, Hilton водят най-добрите примери в индустрията, въпреки това, остават значителни въпроси относно точността на отчитане и мониторинг на техните цели – проблем, който трябва да бъде решен чрез прозрачността и публичната достъпност на информация от за всяко място за настаняване.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]