fbpx

Включват туризма в Националния план за възстановяване на България

Туризмът ще бъде включен в окончателния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Това заяяви министърката на туризма Марияна Николова в интервю за БТА. Тя поясни, че е създадена работна група за подготовка на предложения по инструмента “Next generation EU”, която включва представители на Министерството на туризма и експерти от организациите в сектора и от висши учебни заведения.

Групата ще формира предложения до края на тази година и тогава ще говорим за повече конкретика по тях. Предстои да се оформи на тази база и финансовото им изражение. Единодушни сме, че са необходими значителни средства за подпомагане на отрасъла и за възстановяването му от безпрецедентната пандемия, бе категоричен министърът.

Относно зимния туристически сезон вицепремиерът коментира, че  рестрикциите в държавите-членки на ЕС несъмнено се отразяват на плановете на туристите. Според песимистичния сценарий пълен локдаун ще коства 1 млрд. лв. за зимния ни туризъм, но аз категорично отстоявам позицията да не се стига до такъв вариант, уточни тя. По думите ѝ контролът е в ход и е безкомпромисен, защото на карта е заложен престижът на България като зимна дестинация с много конкурентни предимства и като международно признат ски център за професионалисти и любители.

Министърът поясни, че нейната основна политика е границите на  Балканите да останат отворени или само в краен случай да се преминават с отрицателен PCR тест. И добави, че България продължава да е интересна като целогодишна дестинация за нашите съседи въпреки пандемията, защото ни свързва автомобилен транспорт. Безспорно има голям спад в ранните записвания, като при българите той е по-малък.

“По-късният старт на сезона е логичен, но трябва да спечелим отново доверието на гостите, загубено заради пандемията”, каза още Николова. Според нея се очаква да се задържи интересът към балнео- и СПА туризма, които са много актуални в тези болни времена. Убедена съм, противоепидемичните мерки ще помогнат да има сравнително нормален зимен сезон, стига обстановката с разпространението на заразата да го позволи, както и общата дисциплинираност по мерките и социалната дистанция, разясни вицепремиерът Николова.

На въпрос свързан с Лято 2021 министърът разясни, че вече се работи за подготовката на следващия летен сезон, но е твърде рано за прогнози, защото ситуацията се мени постоянно. И допълни, че трябва да се планира активна политика на традиционните за страната ни пазари, каквито са Русия и Германия. Работим и на още 18 пазара, които избират България за своя лятна почивка. Към момента има заявен интерес от Германия, Полша, Украйна, Русия, Чехия, Израел, Великобритания и други традиционни за нас пазари. Но всичко е много динамично и непостоянно. Пак ще разчитаме на родните туристи, които да продължат да преоткриват страната ни като любима дестинация – независимо дали на морето, планината или някъде във вътрешността на страната, заключи вицепремиерът Николова.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]