fbpx

Включват туризма в Националния план за възстановяване на България

Туризмът ще бъде включен в окончателния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Това заяяви министърката на туризма Марияна Николова в интервю за БТА. Тя поясни, че е създадена работна група за подготовка на предложения по инструмента “Next generation EU”, която включва представители на Министерството на туризма и експерти от организациите в сектора и от висши учебни заведения.

Групата ще формира предложения до края на тази година и тогава ще говорим за повече конкретика по тях. Предстои да се оформи на тази база и финансовото им изражение. Единодушни сме, че са необходими значителни средства за подпомагане на отрасъла и за възстановяването му от безпрецедентната пандемия, бе категоричен министърът.

Относно зимния туристически сезон вицепремиерът коментира, че  рестрикциите в държавите-членки на ЕС несъмнено се отразяват на плановете на туристите. Според песимистичния сценарий пълен локдаун ще коства 1 млрд. лв. за зимния ни туризъм, но аз категорично отстоявам позицията да не се стига до такъв вариант, уточни тя. По думите ѝ контролът е в ход и е безкомпромисен, защото на карта е заложен престижът на България като зимна дестинация с много конкурентни предимства и като международно признат ски център за професионалисти и любители.

Министърът поясни, че нейната основна политика е границите на  Балканите да останат отворени или само в краен случай да се преминават с отрицателен PCR тест. И добави, че България продължава да е интересна като целогодишна дестинация за нашите съседи въпреки пандемията, защото ни свързва автомобилен транспорт. Безспорно има голям спад в ранните записвания, като при българите той е по-малък.

“По-късният старт на сезона е логичен, но трябва да спечелим отново доверието на гостите, загубено заради пандемията”, каза още Николова. Според нея се очаква да се задържи интересът към балнео- и СПА туризма, които са много актуални в тези болни времена. Убедена съм, противоепидемичните мерки ще помогнат да има сравнително нормален зимен сезон, стига обстановката с разпространението на заразата да го позволи, както и общата дисциплинираност по мерките и социалната дистанция, разясни вицепремиерът Николова.

На въпрос свързан с Лято 2021 министърът разясни, че вече се работи за подготовката на следващия летен сезон, но е твърде рано за прогнози, защото ситуацията се мени постоянно. И допълни, че трябва да се планира активна политика на традиционните за страната ни пазари, каквито са Русия и Германия. Работим и на още 18 пазара, които избират България за своя лятна почивка. Към момента има заявен интерес от Германия, Полша, Украйна, Русия, Чехия, Израел, Великобритания и други традиционни за нас пазари. Но всичко е много динамично и непостоянно. Пак ще разчитаме на родните туристи, които да продължат да преоткриват страната ни като любима дестинация – независимо дали на морето, планината или някъде във вътрешността на страната, заключи вицепремиерът Николова.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]