fbpx

Великобритания въвежда задължителен PCR тест за влизащите в страната, Гърция удължава карантината

Всички международни пътници, влизащи във Великобритания, ще трябва да представят отрицателен резултат от тест за Covid-19 не по-късно от 72 часа преди заминаването, заяви министърът на транспорта Грант Шапс.

На този етап се планира новите мерки да се прилагат в допълнение към вече съществуващото 10-дневно изискване за самоизолация, което се отнася за всички пътници влизащи във Великобритания. Грант Шапс също подчерта, че е въведено изискването за отрицателен тест, включително с разпространението на нов щам на коронавирус, който вече е открит в повече от 40 страни. Очаква се новите мерки да влязат в сила в Обединеното кралство следващата седмица – след 11 януари.

„Ние отдавна планираме и държим да се правят предполетни тестове и тази новина ни доближава до точката, в която тестовете непосредствено преди поет ще бъдат в сила в световен мащаб“, каза Стюарт Уингейт, изпълнителен директор на летище Гатуик, пред Breaking Travel News. “Тъй като настоящите изисквания за самоизолация се улесняват и нивата на инфекция намаляват, тестовете преди пътуването могат да помогнат за възстановяване на международните пътувания и премахване на задължителните карантини. Все пак остава важно всички тестове да бъдат на разположение на пътниците и тези мерки да бъдат временни и да бъдат отменени възможно най-скоро, когато условията на общественото здраве позволяват.”

В същото време представители на туристическата индустрия нарекоха задължителното тестване очевидно прекомерна и непоследователна мярка, особено в светлината на продължаващата задължителна самоизолация. Входящият туризъм ще бъде от жизненоважно значение за икономическото възстановяване, но компаниите в индустрията днес получават малка или никаква подкрепа и са на ръба на колапса, казват експерти.

Междувременно считано от 08.01.2021 г. 21.01.2021 г. пристигащите в Гърция с въздушен, сухоземен или морски транспорт подлежат на седем дневна карантина, вместо прилаганата до момента три дневна. Остава изискването за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, за попълнена PLF форма, с генериран QR код, 24 часа преди пътуването, както и за задължително тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. В случай, че бързият тест е положителен, лицето ще се карантинира за 14 дни.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]