fbpx

Великобритания въвежда задължителен PCR тест за влизащите в страната, Гърция удължава карантината

Всички международни пътници, влизащи във Великобритания, ще трябва да представят отрицателен резултат от тест за Covid-19 не по-късно от 72 часа преди заминаването, заяви министърът на транспорта Грант Шапс.

На този етап се планира новите мерки да се прилагат в допълнение към вече съществуващото 10-дневно изискване за самоизолация, което се отнася за всички пътници влизащи във Великобритания. Грант Шапс също подчерта, че е въведено изискването за отрицателен тест, включително с разпространението на нов щам на коронавирус, който вече е открит в повече от 40 страни. Очаква се новите мерки да влязат в сила в Обединеното кралство следващата седмица – след 11 януари.

„Ние отдавна планираме и държим да се правят предполетни тестове и тази новина ни доближава до точката, в която тестовете непосредствено преди поет ще бъдат в сила в световен мащаб“, каза Стюарт Уингейт, изпълнителен директор на летище Гатуик, пред Breaking Travel News. „Тъй като настоящите изисквания за самоизолация се улесняват и нивата на инфекция намаляват, тестовете преди пътуването могат да помогнат за възстановяване на международните пътувания и премахване на задължителните карантини. Все пак остава важно всички тестове да бъдат на разположение на пътниците и тези мерки да бъдат временни и да бъдат отменени възможно най-скоро, когато условията на общественото здраве позволяват.“

В същото време представители на туристическата индустрия нарекоха задължителното тестване очевидно прекомерна и непоследователна мярка, особено в светлината на продължаващата задължителна самоизолация. Входящият туризъм ще бъде от жизненоважно значение за икономическото възстановяване, но компаниите в индустрията днес получават малка или никаква подкрепа и са на ръба на колапса, казват експерти.

Междувременно считано от 08.01.2021 г. 21.01.2021 г. пристигащите в Гърция с въздушен, сухоземен или морски транспорт подлежат на седем дневна карантина, вместо прилаганата до момента три дневна. Остава изискването за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, за попълнена PLF форма, с генериран QR код, 24 часа преди пътуването, както и за задължително тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. В случай, че бързият тест е положителен, лицето ще се карантинира за 14 дни.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.