fbpx

Възстановяването на европейския туризъм прекъснато от втората вълна на Covid-19

Според последния тримесечен доклад на Европейската комисия за пътувания (European Travel Commission), облекчаването на пандемичните ограничения в цяла Европа през юли и август доведе до леко възстановяване на европейския туризъм в сравнение с предходните месеци.

Неотдавнашното повторно въвеждане на забрани и ограничения за пътуване, поради нарастващия брой случаи на Covid-19 бързо унищожи всеки шанс за ранно възстановяване на сектора. Според доклада на Европейската комисия за пътувания пристиганията в Европа вероятно ще спаднат с 61% до края на 2020 г.

След публикуването на доклада Едуардо Сантандер, изпълнителен директор на комисията, коментира: „С втората вълна от пандемията Covid-19, обхващаща Европа преди зимния сезон, сега е по-важно от всякога европейските държави да обединят усилията си, за да се споразумеят за общи решения. Не само за ограничаване на разпространението на вируса, но и за подкрепа на устойчивото възстановяване на европейския туризъм, възстановяване на доверието на пътуващите и най-вече за защита на милионите компании и работни места, които са изложени на риск“, каза той.

Според Европейската комисия за пътувания посоката на икономическо възстановяване в цяла Европа ще зависи значително от възстановяването на туристическата индустрия. Секторът представлява близо 10% от БВП на ЕС и осигурява над 22 милиона работни места.

Средиземноморските дестинации Кипър и Черна гора са най-засегнати от спада в пристиганията със съответно намаления от 85% и 84%, което се дължи на по-голямата зависимост от чуждестранните туристи. Други страни, претърпели големи загуби, включват Румъния, където пристигащите са намалели с 80%, Турция (-77%), Португалия и Сърбия (и двете -74%). Исландия и Малта (и двата -71%) също се представиха слабо поради географското си местоположение и строгите гранични ограничения.

Австрия пък изглежда се е възползвала от зимните пътувания през 2019 г. и в началото на годината, което е довело до спад от „само“ 44% за годината до септември 2020 г.

Различните подходи към ограниченията за пътуване намаляха постоянно търсенето на пътувания и доверието на потребителите. Неотдавнашно проучване на IATA предполага, че ограниченията за пътуване са също толкова плашещи, колкото и предполагаемият риск от заразяване със самия вирус.

Според анализа най-новите прогнози въпреки това биха били леко положителни, тъй като има признаци за по-бързо възстановяване на вътрешните пътувания в европейската туристическа индустрия. Европейската комисия за пътувания очаква нивата от 2019 г. да бъдат достигнати до 2022 г.

Тази промяна в предпочитанията за пътуване в крайна сметка може да бъде решението на проблема с свръхтуризма и може да позволи на дестинациите да стимулират търсенето на устойчив туризъм. Според прогнозите на комисията, повишеният интерес към пътуванията до вторични туристически дестинации може да облекчи някои от популярните туристически точки, които преди това са се борили с прекомерното търсене на пътувания. Адаптираното поведение при пътуване може също да помогне за по-равномерното разпределение на икономическите ползи от туризма в страните от европейския туристически сектор.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]