fbpx

Удар в разгара на сезона: България попадна в “жълтия” списък на Румъния

Изключително неприятна новина за българския туризъм и летния туристически сезон. В разгара на сезон 2021 и вследствие на увеличението на заразени с Covid-19 в България през последните дни, страната ни попада в жълтата зона на Румъния, считано от 29 август, 00:00 ч. Припомняме, че румънците заемат първо място сред чуждестранните туристи, които са посетили България до момента през летния туристически сезон и са основен източник на приходи за хотелите това лято.

240704357 4690697327615406 5538637549252389506 n Удар в разгара на сезона: България попадна в "жълтия" списък на Румъния
Обновеният списък на румънското правителство

Новината означава, че на румънските граждани ще е необходим отрицателен PCR тест за влизането в Румъния, ако искат да избегнат задължителната карантина. Свободното влизане на румънските туристи в България се запазва.

Припомняме, че съгласно заповедта, издадена от правителството на България на 13 август, „Страните, с които България е постигнала взаимно споразумение за свободното движение на граждани и лица с дългосрочно постоянно пребиваване и членовете на техните семейства при пристигане в другата страна- Румъния.” Както се подчертава в текста на закона, Румъния е единствената държава, за която се прави изключение, а българската държава поддържа изключението.

Директорът на един от големите румънски туроператори за България, Travel Planner коментира, че много хотели вече са готови да предложат тестове на място в хотела. Има хотелски вериги като HVD, DIT и Effect Hotels, които вече са се мобилизирали и са решили да поемат част от разходите за PCR тестове, достигайки до 15 евро на човек. Веригата Grifid Hotels пък са взели решение да поемат пълната сума за PCR теста при минимален престой на гостите от 6 нощувки.

Според Travel Planner около 250 000 румънци се очакват в България до края на август и септември. Според Българския статистически институт, страната е приела 170 899 румънци само през юни. Румънците представляват около 40% от туристите, пристигащи от ЕС по българското Черноморие. С възстановяването на чартърите, особено от Германия и Полша, процентът намаля, но румънците все още остават на първо място, като основен туристически пазар.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]