fbpx

В началото на ски сезона: Какви решения взеха европейските зимни дестинации

С напредването на зимния сезон и в средата на втората вълна на коронавирус, който засегна целия свят тази година, европейските държави, известни със своите ски дестинации, се оказаха в дилема. Оставяне на курортите затворени означава загуба на финансова печалба през целия зимен туристически сезон и излагане на риск на хиляди компании и работни места, за да се избегнат рисковете от увеличен брой случаи на COVID-19.

От друга страна, отварянето на курортите на фона на вече голямия брой случаи на COVID-19, които понастоящем се отбелязват във всяка страна-членка на ЕС, означава риск да се влоши ситуацията дори до такава степен, че властите да наложат пълен локдаун.

Всеки опит за координиране на решенията между държавите-членки досега се провали, като Австрия и Швейцария възнамеряват да не позволят на сезона да им се изплъзне, а Франция, Германия и Италия планират да затворят ски курортите.

Германия не само планира да остави собствените си ски курорти затворени, но също така възнамерява да убеди останалите членове на ЕС да направят същото, като предложението дойде от германският канцлер Ангела Меркел миналата седмица. „Ски сезонът наближава. Ще се опитаме да постигнем споразумение с Европа за затворяне на всички ски курорти“, каза тя пред германския парламент.

Маркус Сьодер, държавният премиер на Бавария, подкрепи Меркел, настоявайки, че Европа не е на място, където може да позволи „класически ски ваканции“. „Бих предпочел да имаме общо споразумение на европейско ниво- без отворени ски писти, лифтове и без зимни почивки на континента“, каза той.

Италианският премиер Джузепе Конте също призова правителствата на ЕС да задържат ски дестинациите затворени, страхувайки се, че ако други държави не затворят своите, италианците могат да се отправят към други страни от ЕС на ски почивка. “Ако Италия реши да затвори всичките си курорти без никаква подкрепа от Франция, Австрия и другите страни, тогава италианските туристи биха рискували да отидат в чужбина и да приберат заразата обратно у дома”, каза той.

Френският президент Еманюел Макрон също подкрепя идеята за спиране на зимния ваканционен сезон и вече е решил ски пистите на Франция да останат затворени до началото на следващата година. И все пак премиерът Жан Кастекс отбеляза, че на хората няма да бъде забранено да посещават курортите във френските планини, те просто няма да могат да карат ски.

Междувременно Австрия най-вероятно ще позволи да се отворят отново ски пистите, след като канцлерът на Себастиан Курц нарече усилията за координиране на затварянето на ски курортите „преувеличени“. Опитите на Курц да запази курортите са напълно разбираеми, като се има предвид фактът, че зимният туризъм добави 14,9 милиарда евро към бюджета на Австрия миналата година.

Австрийският финансов министър Гернот Блюмел дори посочи, че евентуално затваряне на ски курортите ще струва на страната до 2 милиарда евро, според оценките на експертите. Смята се, че има около седем милиона скиори от Германия, които всяка година пътуват до Австрия за ски ваканции. И все пак броят може да спадне тази година, тъй като всички пътници, които стигат до Германия от Австрия, са задължени да се карантинират за десет дни, нещо, през което не всички любители на ски могат да си позволят да преминат.

Швейцария също планира да държи ски курортите отворени, като задължава хората да продължат да носят маските си и да спазват необходимото разстояние един от друг. Алпийската страна наскоро вдигна карантинните изисквания за хората, пристигащи от по-голямата част от континента, и очаква приток на европейски туристи през Коледа. „В Швейцария можем да караме ски, като имаме въведени строги правила за превенция от Covid-19“, заяви министърът на здравеопазването Ален Берсет миналата седмица.

Докато някои други традиционни ски дестинация от ЕС като България се надяваха на препоръка на Европейската комисията по въпроса, Брюксел отбеляза, че „това не е европейска компетентност“, оставяйки решенията изцяло на националните правителства.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]