fbpx

В Хърватия очакват туристи през юни, работят по “коридори” със съседни страни

В Хърватия очакват сезонът да започне в средата на юни, включително за чуждестранни туристи, които могат свободно да влизат в страната както с кола, така и със самолет. Това каза пред Profi.Travel представителя на Хърватската национална служба за туризъм Райко Ружичка.

От 11 май отварят хотели и ресторанти в Истрия, а от 1 юни всички места за настаняване в страната трябва да работят. В същото време според Ружичка ще се спазват правилата за социално разстояние- метър и половина между шезлонгите, броят на масите в ресторантите ще намалее, дезинфекцията на помещенията ще бъде приоритет „Протоколите, създадени от Европейския съюз, ще се спазват, включително и доставките до хотели и ресторанти“, каза той.

Първоначално, само хървати ще могат да пътуват. „Кога международният поток ще се възобнови, никой все още не знае. Надяваме се, че това ще бъде началото на юни “, каза Ружичка. Най-популярните туристически пазари за Хърватия са Германия, Италия, Австрия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Унгария и Русия. „Тъй като много от тези страни все още имат трудна епидемиологична ситуация, е много трудно да се посочат определени дати за връщане на чуждестранни туристи. Всичко ще зависи от това как се развиват събитията “, обясни експертът.

Миналата седмица министрите на туризма на Хърватия и Словения се срещнаха в Загреб, за да разработят план, според който словенците ще могат да дойдат при своите съседи на почивка в края на май, а гости от други страни през юни. Чешките туристически власти от своя страна обмисляха да създадат „коридор“, който да им позволи да пътуват по хърватския бряг без да се налага карантина.

Ружичка потвърди, че хърватските власти преговарят със съседите относно определени условия и модели за отваряне на границите, това могат да бъдат “безкарантинни коридори”, кратки карантинни периоди, тестове при пристигането или здравни паспорти. Засега подробностите за преговорите не са обявени.

Хърватия достигна пик на заболеваемостта в средата на април, оттогава броят на заразените Covid-19 намалява с всеки изминал ден, в курорта Истрия през последната седмица не е регистриран нито един нов случай на зараза. Към момента в страната са регистрирани 2125 случая на инфекция, 1641 души са се възстановили, 86 са починали.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]