fbpx

UNWTO: Туризмът се върна към нивата от 1990 година, 72% спад на международните пътувания

Международните пътувания са намалели със 72% през първите десет месеца на 2020 г., поради ограничения за пътуване, ниско доверие на потребителите и борба за овладяване на вируса COVID-19, което допринася за най-лошата година в историята на туризма.

Според последните данни от Световната туристическа организация (UNWTO), дестинациите са посрещнали 900 милиона по-малко международни туристи между януари и октомври в сравнение със същия период на 2019 г. Това води до загуба от 935 милиарда долара приходи от международен туризъм, повече от 10 пъти повече от загубата през 2009 г. под въздействието на световната икономическа криза.

Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили каза: “От началото на тази криза Световната туристическа организция предоставя на правителствата и бизнеса надеждни данни, показващи безпрецедентното въздействие на пандемията COVID-19 върху глобалния туризъм. Дори когато новината за ваксина повишава доверието на пътниците, все още има дълъг път за възстановяване. Следователно трябва да увеличим усилията си за безопасно отваряне на границите, като същевременно подкрепяме работните места в туризма и бизнеса. Все по-ясно е, че туризмът е един от най-засегнатите сектори от тази криза.”

Въз основа на настоящите доказателства, UNWTO очаква международните пристигания да спаднат до 75% за цялата 2020 г. В този случай глобалният туризъм ще се върне на нивата отпреди 30 години, с 1 милиард по-малко пристигащи и загуба от 1,1 трилиона щатски долара приходи от международен туризъм. Този огромен спад в туризма поради пандемията може да доведе до икономическа загуба от 2 трилиона щатски долара в световния БВП.

international arrivals UNWTO: Туризмът се върна към нивата от 1990 година, 72% спад на международните пътувания
travel restrictions UNWTO: Туризмът се върна към нивата от 1990 година, 72% спад на международните пътувания

Данните за международните разходи за туризъм продължават да отразяват много слабото търсене на изходящи пътувания. Някои големи пазари като САЩ, Германия и Франция обаче показват признаци на възстановяване през последните месеци. Освен това търсенето на вътрешен туризъм продължава да нараства на някои пазари, включително Китай и Русия. В бъдеще обявяването на ваксина и началото на ваксинацията се очаква постепенно да повишат доверието на потребителите.

В същото време все по-голям брой дестинации облекчават или премахват ограниченията за пътуване. Според последното изследване на UNWTO, делът на затворените дестинации е спаднал от 82% в края на април 2020 г. на 18% в началото на ноември. Разширените сценарии за 2021-2024 г., представени от специализираната агенция на ООН за туризъм, сочат към възстановяване до втората половина на 2021 г. Независимо от това, връщане към нивата от 2019 г. по отношение на международните пристигания може да отнеме между две и половина и четири години.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]