fbpx

UNWTO: Международното възстановяване на туризма започна през юни и юли 2021 г.

Международният туризъм е започнал да показва признаци на възстановяване през юни и юли тази година, благодарение на увеличените ваксинации и облекчаването на ограниченията в някои страни, според данни на Световната туристическа организация на ООН (UNWTO).

Около 54 милиона туристи са пътували в чужбина през юли 2021 г., което е най – добрият резултат от началото на пандемията и затварянето на границите през април 2020 г. Но тези цифри са с 67% по – ниски в сравнение с юли 2019 г., когато броят на международните пристигания е бил 164 млн.

Световната организация по туризъм (СОТ) е специализирана агенция на Организацията на обединените нации и водещата международна организация в областта на туризма. В СОТ членуват 155 страни, 7 територии и над 400 партньори. Основните цели на СОТ са подпомагане на устойчивото развитие на туризма, популяризирането му като движещ фактор за икономически растеж и устойчиво развитие, и намаляване на негативното му влияние. Насърчава се прилагането на Глобалния етичен кодекс, образование и обучение в областта на туризма, като по този начин туризмът става част от инструментариума за постигане на „Целите на хилядолетието“ на ООН.

Ситуацията е особено трудна в страните от Азиатско-тихоокеанския регион, където през юли броят на пристигащите е бил под нивото на 2019 г. с цели 95%. В Близкия изток спадът е бил 82%, в Европа и Африка – 77%, на двата американски континента – 68%. В същото време, според UNWTO, някои малки острови в Карибите, Африка, Азия и малки европейски страни са се представили по – добре през юни и юли, отколкото дори преди пандемията.

Подобрението се дължи на факта, че много страни, най – често разположени в Европа и Америка, са започнали да отварят граници за чуждестранни туристи. Облекчаването на ограниченията за туристи съв завършен ваксинационен цикъл е помогнало за постепенно възстановяване на мобилността в Европа и други части на света. Но не в азиатските страни, където повечето райони остават напълно затворени”, се казва в изявление на UNWTO.

Според организацията приходите от туризъм на някои страни също са се увеличили и дори са достигнали нивото от 2019 г. Например Мексико е получило 2% повече приходи от чуждестранни туристи през юли 2021 г., отколкото през същия месец преди пандемията.

“По -голямата част от експертите на UNWTO (45%) все още вярват, че международният туризъм ще се върне на нивото от 2019 г. едва през 2024 г. или дори по – късно. Почти същият брой (43%) смятат, че това ще се случи през 2023 г. В същото време, се правят по-песимистични прогнози за страните от азиатско-тихоокеанския регион. А в Близкия изток може да настъпи пълно възстановяване още през 2022 г.“, подчертават от организацията.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]