fbpx

UNWTO: Международното възстановяване на туризма започна през юни и юли 2021 г.

Международният туризъм е започнал да показва признаци на възстановяване през юни и юли тази година, благодарение на увеличените ваксинации и облекчаването на ограниченията в някои страни, според данни на Световната туристическа организация на ООН (UNWTO).

Около 54 милиона туристи са пътували в чужбина през юли 2021 г., което е най – добрият резултат от началото на пандемията и затварянето на границите през април 2020 г. Но тези цифри са с 67% по – ниски в сравнение с юли 2019 г., когато броят на международните пристигания е бил 164 млн.

Световната организация по туризъм (СОТ) е специализирана агенция на Организацията на обединените нации и водещата международна организация в областта на туризма. В СОТ членуват 155 страни, 7 територии и над 400 партньори. Основните цели на СОТ са подпомагане на устойчивото развитие на туризма, популяризирането му като движещ фактор за икономически растеж и устойчиво развитие, и намаляване на негативното му влияние. Насърчава се прилагането на Глобалния етичен кодекс, образование и обучение в областта на туризма, като по този начин туризмът става част от инструментариума за постигане на „Целите на хилядолетието“ на ООН.

Ситуацията е особено трудна в страните от Азиатско-тихоокеанския регион, където през юли броят на пристигащите е бил под нивото на 2019 г. с цели 95%. В Близкия изток спадът е бил 82%, в Европа и Африка – 77%, на двата американски континента – 68%. В същото време, според UNWTO, някои малки острови в Карибите, Африка, Азия и малки европейски страни са се представили по – добре през юни и юли, отколкото дори преди пандемията.

Подобрението се дължи на факта, че много страни, най – често разположени в Европа и Америка, са започнали да отварят граници за чуждестранни туристи. Облекчаването на ограниченията за туристи съв завършен ваксинационен цикъл е помогнало за постепенно възстановяване на мобилността в Европа и други части на света. Но не в азиатските страни, където повечето райони остават напълно затворени”, се казва в изявление на UNWTO.

Според организацията приходите от туризъм на някои страни също са се увеличили и дори са достигнали нивото от 2019 г. Например Мексико е получило 2% повече приходи от чуждестранни туристи през юли 2021 г., отколкото през същия месец преди пандемията.

“По -голямата част от експертите на UNWTO (45%) все още вярват, че международният туризъм ще се върне на нивото от 2019 г. едва през 2024 г. или дори по – късно. Почти същият брой (43%) смятат, че това ще се случи през 2023 г. В същото време, се правят по-песимистични прогнози за страните от азиатско-тихоокеанския регион. А в Близкия изток може да настъпи пълно възстановяване още през 2022 г.“, подчертават от организацията.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]