fbpx

Турските хотели отбелязаха рекорден ръст на себестойността на услугите

Себестойността на услугите, които формират настаняването в турските хотели, показва рекорден ръст от началото на годината, според доклад на Turizmdatabank.com, който се основава на данни на турската статистическа служба. Цената на услугите, включени в настаняването, се е увеличила с 35,88% през юли в сравнение със същия период през 2020 г. В същото време средната цена на стаята се повиши само с 6,34%. Така разликата между себестойността и цената на една стая се увеличи от 15 на 30 пункта.

Според Turizmdatabank тази картина е започнала да се оформя още преди избухването на пандемията. По -специално, ръстът в цената на хотелските услуги е значително изпреварил растежа в цената на стая през 2019 г. Тенденцията се обърна в началото на 2020 г., когато хотелите започнаха постепенно да повишават цените, но от началото до средата на 2021 г. себестойността отново започна да се увеличава в сравнение с цената на стаята.

Трябва да се отбележи, че тези статистически данни показват само макроикономическа картина и всъщност съотношението на разходите може да варира значително в различните провинции, както и в зависимост от състава на туристите.

Що се отнася до международните пазари, тук турските хотелиери имат “марж на безопасност”, осигурен от факта, че номинират цените в евро в продължение на няколко години, което значително се закрепи спрямо турската лира. Това ще позволи на местата за настаняване да се справят без рязко увеличение на цената за чуждестранни партньори. Данните от Turizmdatabank обаче отново демонстрират тежкото положение в сектора на гостоприемството. Мерките за държавна подкрепа, които включват преференциален режим на ДДС за индустрията, бяха удължени в Турция до края на септември.

Междувременно припомняме, че турският парламент прие с мнозинство окончателната версия на закона за насърчаване на туризма, който трябва да ускори възстановяването на един от ключовите сектори на турската икономика. Документът обаче предизвика сериозни противоречия и възражения от професионалната общност, тъй като значително ще затрудни работата на малките хотели и предприемачи.

Една от основните разпоредби на закона е задължително лицензиране на местата за настаняване. Според приетия закон, хотелиерските компании, както и тези, които наемат плажове (сред тях има много хотели), трябва да получат нов лиценз за извършване на дейността си. Ако това не бъде направено в рамките на определеното време, те няма да могат да продължат да работят.

Преди седмица пък турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви, че властите не изключват затварянето на страната за чуждестранни туристи в случай на увеличаване на разпространението на новия Covid-19 делта щам.

Той каза, че през 2021 г. Турция възнамерява да приеме 25 милиона туристи, а приходите от чуждестранни посетители трябва да бъдат около 20 милиарда долара. „Изпратихме юни в съответствие с нашите очаквания. Имаме амбициозни цели за юли, които очевидно също ще бъдат постигнати, съдейки по данните, които получаваме от летищата“, каза турският министър.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]