fbpx

Туроператори обясниха причините за свръхпродажбите в Турция

Причината за увеличаващите се случаи на overbooking (свръхпродажби) в Турция се дължи на факта, че много хотели до последния момент решават дали ще отворят или не, а в някои случаи уведомяват туроператора за затварянето си в деня на пристигането на туристите. Това разказаха пред медията Profi Travel директорите на два от големите туроператори, които оперират в Турция- TEZ Tour и Pegas Touristik.

Според търговския директор на TEZ Tour Александър Буртин ситуацията е много по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед. Редица хотели решиха да не отворят в последния момент, тъй като надеждите им за германския пазар не се сбъднаха и руските туристи не можаха да им осигурят достатъчна заетост. По този начин, за туристите, които вече са пристигнали, трябва да се похарчат квоти, изчислени за следващите пристигания.

В резултат на ограниченото предлагане на бюджетния сегмент, онези хотели, които са популярни сред туристите, са с голямо търсене, което от своя страна провокира нови случаи на свръхпродажби.

Има и друг проблем. „От друга страна, отворените хотели се опитват да спечелят поне нещо за краткия сезон. И затова отказват да потвърдят цените на ранните записвания. Преговаряме с тях, но вече не можем да изместим увеличението на тарифите за туристи. Излизаме от ситуацията, като предлагаме на клиентите си алтернативи и даваме допълнителни бонуси под формата на екскурзии или по-висока категория стая“, каза Буртин. Според него подобни случаи не надвишават 5% от общия брой на пристигащите, но с помощта на медиите те разпространяват и преувеличават излишно.

Изпълнителният директор на Pegas Turistik Анна Подгорная потвърди, че е имало случаи на overbooking през първите няколко дни от сезона, но добави, че туроператорът вече е успял да реши този проблем, като изключи „непостоянните хотели“ от системата за резервации.

„Намалихме броя на хотелите в резултатите от търсенето, като поставихме статус stop sale за тези, които се съмняват дали ще отворят или не. Сега има само такива, които наистина оперират и приемат туристи. Ако хотелът все пак реши и поиска да възобнови работата си, представител на туроператора го посещава и едва след потвърждаване на неговата функционалност, започваме да го продаваме отново“, обясни Подгорная.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]