fbpx

Туризмът в Гърция страда от противоречивите мерки

Настоящият туристически сезон в Гърция вече продължава близо 3 седмици. Международни полети превозват летуващите в страната. Сухопътната граница с България е отворена за туристи. Първите няколко седмици обаче донесоха доста лоши новини за туризма в Гърция. На много места туристите останаха настрана. В същото време става очевидно колко противоречиви са мерките на гръцкото правителство.

Въпреки нарастващия процент на зараза и въпреки факта, че наскоро разрешените публични фестивали отново бяха забранени, туристите от Обединеното кралство отново получиха право да пътуват до Гърция. Скоро се очаква да последват и полети от Швеция. Откриването на летищата за пътници от Съединените щати за края на юли е “под внимание”, се казва в официално съобщение.

От друга страна, Гръцката федерация по баскетбол EOK определи за предстоящия сезон 2020/21, че във втората професионална лига на Гърция – A2, само гърци и никакви чуждестранни играчи, нито граждани на ЕС, ще могат да играят заради Covid-19.

Само преди няколко дни задължителното носене на маски в големи търговски центрове беше отменено, но сега от страна на епидемиолозите отново се обсъжда връщане на тази мярка за всички затворени пространства. Остров Крит, най-важната дестинация за почивка в Гърция с 25 милиона нощувки годишно, имаше само 19 човека, инфектирани с коронавирус. Въпреки това не се наблюдава масово посещение на острова от туристи. Някои къщи под наем изобщо не са отворени за сезона, други очакват 50% приходи в сравнение с миналата година. Строгите мерки на летището и други правила в действителност възпират туристите.

В същия ден, в който традиционният Panigyroi, танци на открито с музика на живо и храна, бяха забранени, лимитът от шест души на маса в ресторантите беше премахнат. Гръцкото правителство досега продължава своята политика на ограничено количество тестове. В резултат на това много инфекции стават известни едва когато пациентите се обърнат към държавната здравна служба EODY по собствена инициатива.

От миналата седмица пътуващите, пристигащи в Гърция по суша, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус на влизане в странта. Този тест трябва да е извършен от държавна или държавно лицензирана лаборатория. Освен това резултатът, който трябва да бъде на английски, трябва да включва номера на паспорта или идентификационния номер на тестваното лице.

Източник: www.tourism-review.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]