fbpx

Туризмът в Гърция страда от противоречивите мерки

Настоящият туристически сезон в Гърция вече продължава близо 3 седмици. Международни полети превозват летуващите в страната. Сухопътната граница с България е отворена за туристи. Първите няколко седмици обаче донесоха доста лоши новини за туризма в Гърция. На много места туристите останаха настрана. В същото време става очевидно колко противоречиви са мерките на гръцкото правителство.

Въпреки нарастващия процент на зараза и въпреки факта, че наскоро разрешените публични фестивали отново бяха забранени, туристите от Обединеното кралство отново получиха право да пътуват до Гърция. Скоро се очаква да последват и полети от Швеция. Откриването на летищата за пътници от Съединените щати за края на юли е „под внимание“, се казва в официално съобщение.

От друга страна, Гръцката федерация по баскетбол EOK определи за предстоящия сезон 2020/21, че във втората професионална лига на Гърция – A2, само гърци и никакви чуждестранни играчи, нито граждани на ЕС, ще могат да играят заради Covid-19.

Само преди няколко дни задължителното носене на маски в големи търговски центрове беше отменено, но сега от страна на епидемиолозите отново се обсъжда връщане на тази мярка за всички затворени пространства. Остров Крит, най-важната дестинация за почивка в Гърция с 25 милиона нощувки годишно, имаше само 19 човека, инфектирани с коронавирус. Въпреки това не се наблюдава масово посещение на острова от туристи. Някои къщи под наем изобщо не са отворени за сезона, други очакват 50% приходи в сравнение с миналата година. Строгите мерки на летището и други правила в действителност възпират туристите.

В същия ден, в който традиционният Panigyroi, танци на открито с музика на живо и храна, бяха забранени, лимитът от шест души на маса в ресторантите беше премахнат. Гръцкото правителство досега продължава своята политика на ограничено количество тестове. В резултат на това много инфекции стават известни едва когато пациентите се обърнат към държавната здравна служба EODY по собствена инициатива.

От миналата седмица пътуващите, пристигащи в Гърция по суша, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус на влизане в странта. Този тест трябва да е извършен от държавна или държавно лицензирана лаборатория. Освен това резултатът, който трябва да бъде на английски, трябва да включва номера на паспорта или идентификационния номер на тестваното лице.

Източник: www.tourism-review.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.