fbpx

Туризмът в Европа: ЕС трябва да действа спешно, заложени са 22 милиона работни места

Създаването на обща европейска политика за устойчив туризъм е необходимост. Евродепутатите от работната група по туризъм отново подчертават, че секторът се нуждае от координация на европейско ниво и от значителна подкрепа, за да даде шанс на малките и средни предприятия за оцеляване.

Комитетът по транспорт и туризъм се срещна миналата седмица със заинтересовани страни от бранша, за да оцени катастрофалното състояние на сектора и да обсъди как да се преодолее тази безпрецедентна криза. След срещата евродепутатите от работната група по туризъм излязоха с изявление, в което признават разочарованието на туристическия сектор от липсата на подкрепа от ЕС.

В тази извънредна ситуация са изминали повече от шест месеца, но все още няма общи критерии на ЕС за това как да се управлява и да се живее с тази пандемия: няма универсален протокол за хигиена и здраве, няма общи правила за тестване или как се оценяват рисковете и няма зачитане на принципа на свободно движение. Гражданите се объркват и нямат гаранция, че пътуването, което са резервирали, действително ще се осъществи.

Туризмът в Европа дава работа на 22 милиона души и секторът е на ръба на пълен крах. Това не е заплаха, която трябва да се приема с лека ръка. В зависимост от страната туризмът представлява между 4,3% и 25% от БВП. В сегашната ситуация стотици хиляди малки и средни предприятия няма да издържат до края на годината.

Последните насоки от Брюксел относно прилагането на програмата за икономическо възстановяване са поразителни. Те обхващат много, включително „широко понятие за инвестиции“: фиксирани, естествени, човешки. Идентифицирани са и 7 много различни области, от енергийната рехабилитация на сгради и администрации до най-усъвършенстваната цифрова технология, 5G и изкуствен интелект.

Това е философията, която вдъхновява „динамична група“ от петнадесет важни икономисти, бизнесмени и професори, които са се ангажирали в продължение на седмици да проектират и идентифицират нови проекти, способни да модернизират икономиката, включително туризма в Европа, и да осигурят част от европейските фондове.

„Динамичната група“ вече е анализирала повече от двадесет проекта. От роботизацията в болниците, автономните превозни средства и проектирането на чипове до биотехнологиите, управлението на водите и хранителната индустрия. След идентифицирането на проектите, идеята е да се помогне на икономическите партии да ги оформят и да позволят включването им в националния план и след това да ги насочат към екипи от консултанти, които улесняват спазването на европейската процедура. Икономическото възстановяване естествено е свързано със възстановяването на туризма. По този начин настоящият план на Маршал може да не е само временно решение, а уникална възможност, която ще позволи на страните да станат по-ефективни икономики.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]