fbpx

Туристическият бизнес в България ще получи 10 млн. лв. по програма „Иновации и конкуретоспособност“

„Туристическия бизнес ще получи 10 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Този ресурс не може да покрие изцяло нуждите на сектора, изчислен от тях на около 155 млн. лв., но ние продължаваме работа по търсене на механизми за подпомагане на най-пострадалия сектор от нашата икономика. „

Това заяви вицепремиерът Марияна Николова на съвместен брифинг с министъра на икономиката Лъчезар Богданов и представители на обединение „Бъдеще за туризма“ – Павлина Илиева и Емил Абазов. По-рано през деня беше проведена среща с министър-председателя Бойко Борисов и представители на обединението.

Преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за изясняване на икономическата обстановка и на набелязване на мерки за предотвратяване на масовите фалити на туроператорите, каза министър Николова. Тя му благодари за бързата реакция и проведения днес разговор, в който успя да се запознае със актуалната ситуация и искания на бизнеса.

Вече има подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс – при одобряване на проекта от техния Комитет за наблюдение и във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за финансиране, информира вицепремиерът.  И уточни, че обемът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота за предходната 2019 година. Тя уточни още, че се очаква схемата да заработи още през този месец. Мярката ще бъде в режим на de minimis, като държавна помощ, която не нарушава конкуренцията. 

За съжаление екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка, за това за тях ще се търсят социални мерки, с които да ги подпомогнем работата им, съобщи министърът. По думите й предстои да бъдат проведени разговори с министъра на труда и социалната политика и да се уточнят детайлите относно начините, за предоставянето й. 

Министър Николова посочи още, че продължава активно да се търси възможности и за отпускане на европейско финансиране от предвидените 29 млрд. лв. в многогодишната финансова рамка от последния съвет в ЕС.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че туризмът е един от най-засегнатите сектори на българската икономика и именно поради тази причина се пренасочват 10 млн. лева от оперативната програма към Министерството на туризма, който ще бъде директен бенефициент на средствата. „Няма да има субективизъм, а ще има ясни критерии. Това е пилотна схема, с която предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване“, коментира министър Борисов.  И добави, че напълно подкрепя вицепремиера Николова по отношение на търсенето на социални мерки за подкрепа на екскурзоводите.

Представителите на Обединение „Бъдеще за туризма“ благодариха на министър Николова за срещата и че само за седмица успяха да се договорят конкретни решения. Според тях това е малка крачка, която обаче ще помогне на бранша да продължи напред и да се избегнат фалити.  От обединението изразиха надежди, че конструктивният диалог с Министерството на туризма ще продължи и занапред, като изказаха благодарността си към министъра на туризма за съдействието и разбирането от нейна страна в помощ на бизнеса.

Източник: www.tourism.government.bg

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.