fbpx

Туристи от важни за България пазари могат да влизат у нас само с отрицателен PCR тест

От днес, 28 юли, в България срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, могат да влизат с цел туризъм гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт.

За гражданите на Украйна изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли. С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат чужди граждани, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни.

Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Пълният текст за заповедта може да прочетете тук.

Припомняме, че преди седмица на гражданите от Украйна беше позволено да пътуват до България без да се налага 14-дневна самоизолация. След новината не малък брой украински туристи започнаха да се наблюдават по българското Черноморие. Първите 180 туриста от Украйна кацнаха на 21 юли на летище Бургас и бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и фолклорни изпълнения от ансамбъл „Странджа“. 

Решението за задължителен отрицателен резултат от PCR тест на влизане в България е нов удар по изключително тежкия туристически сезон у нас.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.