fbpx

Туристи от важни за България пазари могат да влизат у нас само с отрицателен PCR тест

От днес, 28 юли, в България срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, могат да влизат с цел туризъм гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт.

За гражданите на Украйна изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли. С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат чужди граждани, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни.

Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Пълният текст за заповедта може да прочетете тук.

Припомняме, че преди седмица на гражданите от Украйна беше позволено да пътуват до България без да се налага 14-дневна самоизолация. След новината не малък брой украински туристи започнаха да се наблюдават по българското Черноморие. Първите 180 туриста от Украйна кацнаха на 21 юли на летище Бургас и бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и фолклорни изпълнения от ансамбъл “Странджа”. 

Решението за задължителен отрицателен резултат от PCR тест на влизане в България е нов удар по изключително тежкия туристически сезон у нас.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]