fbpx

Туристи от няколко летища във Великобритания ще пътуват в Европа без карантина

Туристи от Великобритания, които летят от ограничен брой летища с нисък риск (low-risk airports), ще могат да влязат в Европа, без да бъдат тествани и поставени под карантина, според нови мерки за откриване на туризъм.

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) състави списък от 13 летища във Великобритания в райони с най-висок процент на коронавирусна инфекция, съобщава The Times. Тези, които не са в списъка на EASA включват: Единбург, Белфаст, Бристол, Абърдийн, Саутенд, Саутхемптън и Кардиф. 13-те летища, включени в черния списък, включват: Хийтроу, Гетуик, Лутън, Станстед, Манчестър, Бирмингам, Глазгоу и други.

Списъкът на EASA включва всички летища в 23 американски щата и тези в региона Ил дьо Франс около Париж, Ломбардия в Северна Италия и Каталония и Мадрид в Испания. Списъкът е съставен с помощта на данни на Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и други източници.

От EASA коментираха, че списъкът „не е предназначен да предлага ограничения за пътуване или други мерки за обществено здраве, като карантина, на държавно ниво“. Той е създаден главно за да осигури допълнителен „слой на защита за пътниците и служителите“.

Гърция потвърди вчера, че системата ще се използва за определяне на кои пътници ще бъдат подложени на най-строгите мерки при пристигането си от 15 юни, когато отваря границите си.

Пътуващите от райони с висок риск ще бъдат подложени на тест Covid-19, с периоди на изолация от седем или 14 дни в зависимост от това дали резултатът е положителен. Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис потвърди, че това ще се прилага рутинно само за пристигащите от летищата в списъка.

Планът се очерта, след като Испания заяви, че британските туристи ще бъдат добре дошли, след като бъдат премахнати ограниченията, в очакване на промени в карантинните планове на правителството на Обединеното кралство. Страната трябва да отвори границите си за международни туристи и да отмени сегашното си 14-дневно карантинно правило от 1 юли. През последните две седмици на юни ще действа пилотна схема, включваща хиляди посетители, предимно от Германия, пристигащи на Балеарските и Канарските острови, които ще бъдат проследени чрез приложение.

Източник: The Times

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]