fbpx

Туристи от няколко летища във Великобритания ще пътуват в Европа без карантина

Туристи от Великобритания, които летят от ограничен брой летища с нисък риск (low-risk airports), ще могат да влязат в Европа, без да бъдат тествани и поставени под карантина, според нови мерки за откриване на туризъм.

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) състави списък от 13 летища във Великобритания в райони с най-висок процент на коронавирусна инфекция, съобщава The Times. Тези, които не са в списъка на EASA включват: Единбург, Белфаст, Бристол, Абърдийн, Саутенд, Саутхемптън и Кардиф. 13-те летища, включени в черния списък, включват: Хийтроу, Гетуик, Лутън, Станстед, Манчестър, Бирмингам, Глазгоу и други.

Списъкът на EASA включва всички летища в 23 американски щата и тези в региона Ил дьо Франс около Париж, Ломбардия в Северна Италия и Каталония и Мадрид в Испания. Списъкът е съставен с помощта на данни на Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и други източници.

От EASA коментираха, че списъкът „не е предназначен да предлага ограничения за пътуване или други мерки за обществено здраве, като карантина, на държавно ниво“. Той е създаден главно за да осигури допълнителен „слой на защита за пътниците и служителите“.

Гърция потвърди вчера, че системата ще се използва за определяне на кои пътници ще бъдат подложени на най-строгите мерки при пристигането си от 15 юни, когато отваря границите си.

Пътуващите от райони с висок риск ще бъдат подложени на тест Covid-19, с периоди на изолация от седем или 14 дни в зависимост от това дали резултатът е положителен. Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис потвърди, че това ще се прилага рутинно само за пристигащите от летищата в списъка.

Планът се очерта, след като Испания заяви, че британските туристи ще бъдат добре дошли, след като бъдат премахнати ограниченията, в очакване на промени в карантинните планове на правителството на Обединеното кралство. Страната трябва да отвори границите си за международни туристи и да отмени сегашното си 14-дневно карантинно правило от 1 юли. През последните две седмици на юни ще действа пилотна схема, включваща хиляди посетители, предимно от Германия, пристигащи на Балеарските и Канарските острови, които ще бъдат проследени чрез приложение.

Източник: The Times

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.