fbpx

Турция задължава хотелите да се лицензират, министерството очаква затваряне на страната за туристи

Турският парламент прие с мнозинство окончателната версия на закона за насърчаване на туризма, който трябва да ускори възстановяването на един от ключовите сектори на турската икономика. Документът обаче предизвика сериозни противоречия и възражения от професионалната общност, тъй като значително ще затрудни работата на малките хотели и предприемачи, пишат турските медии.

Една от основните разпоредби на закона е задължително лицензиране на местата за настаняване. Според приетия закон, хотелиерските компании, както и тези, които наемат плажове (сред тях има много хотели), трябва да получат нов лиценз за извършване на дейността си. Ако това не бъде направено в рамките на определеното време, те няма да могат да продължат да работят.

Взетите решения предизвикаха сериозни възражения от турските хотелиери. Основната трудност се крие във факта, че процесът на лицензиране на местата за настаняване ще бъде платен. Таксата за кандидатстване ще бъде 2500 лири, а лицензионната такса е още 5000 лири допълнително. Сумите, макар и да не изглеждат значителни, създават допълнителна тежест за хотели, които след година пандемия са в много тежко положение и все още имат проблеми с връщането на натрупаните дългове.

Междувременно турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви, че властите не изключват затварянето на страната за чуждестранни туристи в случай на увеличаване на разпространението на новия Covid-19 делта щам.

Той каза, че през 2021 г. Турция възнамерява да приеме 25 милиона туристи, а приходите от чуждестранни посетители трябва да бъдат около 20 милиарда долара. „Изпратихме юни в съответствие с нашите очаквания. Имаме амбициозни цели за юли, които очевидно също ще бъдат постигнати, съдейки по данните, които получаваме от летищата“, каза турският министър.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]