fbpx

Турция публикува списък, по който хотелите ще бъдат сертифицирани през сезон 2020

Министерството на културата и туризма в Турция стартира сертификационната програмата Healthy Tourism Certification, която ще бъде в сила за летния сезон на 2020 година. Програмата е подготвена под ръководството на Министерството на културата и туризма с участието на министерствата на здравеопазването, транспорта, вътрешните работи и външните работи и в тясно сътрудничеството с много заинтересовани страни в целия сектор. Целта на сертификата е да удостовери, че са изпълнени всички здравни и хигиенни условия на най-високо ниво в хотелите, авиокомпании и заведения за хранене.

Турският министър на туризма в неделя обяви схемата за сертифициране, която ще предостави на курортите и работниците правото да работят през следващия летен сезон. Одитът за хотели, ресторанти, транспортни фирми и други ще бъда извършен от международни сертификационни институции, за да няма съмнение във „високото ниво на здравни и хигиенни изисквания“, съобщиха от министерството на туризма.

„Нашата програма за сертифициране трябва да гарантира, че гостите в Турция имат безопасна и хигиенична почивка и ще се чувстват комфортно по време на престоя си“, каза в прессъобщение Нури Ерсой, министърът на туризма в Турция. „Програмата обхваща превантивни и защитни стъпки, включително за въздушен, морски и сухопътен транспорт, пристанища, всички места за настаняване и мерки за здравословното състояние на служителите в бранша и самите туристи“, каза той.

Ерсой предупреди, че сертифицирането няма да доведе до пълно възстановяване през тази година. „Ще се справим добре, ако успеем да отворим 50-60 процента от хотелите“, завърши той.

Covid-19 вече се отрази върху туристическия сектор в Турция, който генерира приблизително 30 милиарда долара приходи, като хотелите отчитат голям брой анулирани резервации за предстоящия сезон, съобщи Консултативният съвет по туризъм в страната.

Програмата за сертифициране на Турция се състои от 4 основни точки, които са „Здраве и безопасност на пътника”, „Здраве и безопасност на служителя”, „Предпазни мерки в местата за настаняване” и „Предпазни мерки по отношение на транспорт.“

„Здраве и безопасност на пътника“ обхваща предпазните мерки, които трябва да се прилагат по отношение на пътниците от момента на настаняване до тяхното напускане.

„Здраве и безопасност на служителя” обхваща предпазни мерки по отношение на осигуряването на физически и психически здрав персонал в транспорта, хотелите и заведенията.

„Предпазни мерки в местата за настаняване“ обхваща стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се предотврати разпространението Covid-19. За да се предотвратят подобни случаи ще се въведат множество процеси, които трябва да бъдат изпълнени от хотелската част, Food and Beverage (Храни и напитки) и са определени в списъка за одит.

„Предпазни мерки по отношение на транспорт“, включва мерки и разпоредби за почистване и дистанция при за въздушен, сухопътен и морски транспорт.

Публикуваме и линкове към всички точки, по които ще бъде извършено сертифицирането: на английски език тук, на руски тук.

Източник: Министерство на културата и туризма, Турция.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.