fbpx

Турция публикува списък, по който хотелите ще бъдат сертифицирани през сезон 2020

Министерството на културата и туризма в Турция стартира сертификационната програмата Healthy Tourism Certification, която ще бъде в сила за летния сезон на 2020 година. Програмата е подготвена под ръководството на Министерството на културата и туризма с участието на министерствата на здравеопазването, транспорта, вътрешните работи и външните работи и в тясно сътрудничеството с много заинтересовани страни в целия сектор. Целта на сертификата е да удостовери, че са изпълнени всички здравни и хигиенни условия на най-високо ниво в хотелите, авиокомпании и заведения за хранене.

Турският министър на туризма в неделя обяви схемата за сертифициране, която ще предостави на курортите и работниците правото да работят през следващия летен сезон. Одитът за хотели, ресторанти, транспортни фирми и други ще бъда извършен от международни сертификационни институции, за да няма съмнение във “високото ниво на здравни и хигиенни изисквания”, съобщиха от министерството на туризма.

„Нашата програма за сертифициране трябва да гарантира, че гостите в Турция имат безопасна и хигиенична почивка и ще се чувстват комфортно по време на престоя си“, каза в прессъобщение Нури Ерсой, министърът на туризма в Турция. „Програмата обхваща превантивни и защитни стъпки, включително за въздушен, морски и сухопътен транспорт, пристанища, всички места за настаняване и мерки за здравословното състояние на служителите в бранша и самите туристи“, каза той.

Ерсой предупреди, че сертифицирането няма да доведе до пълно възстановяване през тази година. „Ще се справим добре, ако успеем да отворим 50-60 процента от хотелите“, завърши той.

Covid-19 вече се отрази върху туристическия сектор в Турция, който генерира приблизително 30 милиарда долара приходи, като хотелите отчитат голям брой анулирани резервации за предстоящия сезон, съобщи Консултативният съвет по туризъм в страната.

Програмата за сертифициране на Турция се състои от 4 основни точки, които са „Здраве и безопасност на пътника”, „Здраве и безопасност на служителя”, „Предпазни мерки в местата за настаняване” и „Предпазни мерки по отношение на транспорт.”

„Здраве и безопасност на пътника“ обхваща предпазните мерки, които трябва да се прилагат по отношение на пътниците от момента на настаняване до тяхното напускане.

“Здраве и безопасност на служителя” обхваща предпазни мерки по отношение на осигуряването на физически и психически здрав персонал в транспорта, хотелите и заведенията.

“Предпазни мерки в местата за настаняване“ обхваща стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се предотврати разпространението Covid-19. За да се предотвратят подобни случаи ще се въведат множество процеси, които трябва да бъдат изпълнени от хотелската част, Food and Beverage (Храни и напитки) и са определени в списъка за одит.

„Предпазни мерки по отношение на транспорт“, включва мерки и разпоредби за почистване и дистанция при за въздушен, сухопътен и морски транспорт.

Публикуваме и линкове към всички точки, по които ще бъде извършено сертифицирането: на английски език тук, на руски тук.

Източник: Министерство на културата и туризма, Турция.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]