Министерството на културата и туризма в Турция стартира сертификационната програмата Healthy Tourism Certification, която ще бъде в сила за летния сезон на 2020 година. Програмата е подготвена под ръководството на Министерството на културата и туризма с участието на министерствата на здравеопазването, транспорта, вътрешните работи и външните работи и в тясно сътрудничеството с много заинтересовани страни в целия сектор. Целта на сертификата е да удостовери, че са изпълнени всички здравни и хигиенни условия на най-високо ниво в хотелите, авиокомпании и заведения за хранене.
Турският министър на туризма в неделя обяви схемата за сертифициране, която ще предостави на курортите и работниците правото да работят през следващия летен сезон. Одитът за хотели, ресторанти, транспортни фирми и други ще бъда извършен от международни сертификационни институции, за да няма съмнение във “високото ниво на здравни и хигиенни изисквания”, съобщиха от министерството на туризма.
„Нашата програма за сертифициране трябва да гарантира, че гостите в Турция имат безопасна и хигиенична почивка и ще се чувстват комфортно по време на престоя си“, каза в прессъобщение Нури Ерсой, министърът на туризма в Турция. „Програмата обхваща превантивни и защитни стъпки, включително за въздушен, морски и сухопътен транспорт, пристанища, всички места за настаняване и мерки за здравословното състояние на служителите в бранша и самите туристи“, каза той.
Ерсой предупреди, че сертифицирането няма да доведе до пълно възстановяване през тази година. „Ще се справим добре, ако успеем да отворим 50-60 процента от хотелите“, завърши той.
Covid-19 вече се отрази върху туристическия сектор в Турция, който генерира приблизително 30 милиарда долара приходи, като хотелите отчитат голям брой анулирани резервации за предстоящия сезон, съобщи Консултативният съвет по туризъм в страната.
Програмата за сертифициране на Турция се състои от 4 основни точки, които са „Здраве и безопасност на пътника”, „Здраве и безопасност на служителя”, „Предпазни мерки в местата за настаняване” и „Предпазни мерки по отношение на транспорт.”
„Здраве и безопасност на пътника“ обхваща предпазните мерки, които трябва да се прилагат по отношение на пътниците от момента на настаняване до тяхното напускане.
“Здраве и безопасност на служителя” обхваща предпазни мерки по отношение на осигуряването на физически и психически здрав персонал в транспорта, хотелите и заведенията.
“Предпазни мерки в местата за настаняване“ обхваща стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се предотврати разпространението Covid-19. За да се предотвратят подобни случаи ще се въведат множество процеси, които трябва да бъдат изпълнени от хотелската част, Food and Beverage (Храни и напитки) и са определени в списъка за одит.
„Предпазни мерки по отношение на транспорт“, включва мерки и разпоредби за почистване и дистанция при за въздушен, сухопътен и морски транспорт.
Публикуваме и линкове към всички точки, по които ще бъде извършено сертифицирането: на английски език тук, на руски тук.
Източник: Министерство на културата и туризма, Турция.