fbpx

Турция обяви данните от сезон 2020: България на второ място по брой посетители

Министерството на културата и туризма на Турция публикува данните от изминалия туристически сезон. Броят на чуждестранните посетители, пристигнали в Турция през 2020 г., възлиза на 15 963 997, което е 69% спад, в сравнение от 2019 г.

Приходите от туризъм от своя страна намаляват с 65% в сравнение с предходната година и възлизат на малко повече от 12 милиарда долара. 954 милиона долара от общите разходи са индивидуални, а 151 милиона долара идват от разходите за пакетни турове.Интересното е, че средния разход на един чуждестранен турист в Турция възлизат на 762 долара, което е с 14,4% повече от сезон 2019.

Разходите за туризъм на местните също са намалели със 74,9% в сравнение с предходната година до 1,1 млрд. долара. 954 милиона долара от общите разходи са индивидуални, а 151 милиона долара идват от разходите за пакетни турове.

Страната, която е изпратила най-голям брой посетители е Русия с 2,1 милиона туристи, което е 13,3% от общия брой посетили в Турция през 2020 година. Русия е следвана от България с 1,2 милиона, Германия 1,1 млн. След Германия са съответно Украйна, Великобритания, Грузия, Ирак, Иран, Франция и Холандия.

Турция беше напълно затворена за чуждестранни туристи от април до юни. През юли в страната започнаха да пристигат туристи от Украйна и страните от ЕС, а през август бяха възстановени директните полети от Руската федерация. За руските туристи Турция през 2020 г. остана най-популярната дестинация за чуждестранни пътувания.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.