fbpx

Турция обяви данните от сезон 2020: България на второ място по брой посетители

Министерството на културата и туризма на Турция публикува данните от изминалия туристически сезон. Броят на чуждестранните посетители, пристигнали в Турция през 2020 г., възлиза на 15 963 997, което е 69% спад, в сравнение от 2019 г.

Приходите от туризъм от своя страна намаляват с 65% в сравнение с предходната година и възлизат на малко повече от 12 милиарда долара. 954 милиона долара от общите разходи са индивидуални, а 151 милиона долара идват от разходите за пакетни турове.Интересното е, че средния разход на един чуждестранен турист в Турция възлизат на 762 долара, което е с 14,4% повече от сезон 2019.

Разходите за туризъм на местните също са намалели със 74,9% в сравнение с предходната година до 1,1 млрд. долара. 954 милиона долара от общите разходи са индивидуални, а 151 милиона долара идват от разходите за пакетни турове.

Страната, която е изпратила най-голям брой посетители е Русия с 2,1 милиона туристи, което е 13,3% от общия брой посетили в Турция през 2020 година. Русия е следвана от България с 1,2 милиона, Германия 1,1 млн. След Германия са съответно Украйна, Великобритания, Грузия, Ирак, Иран, Франция и Холандия.

Турция беше напълно затворена за чуждестранни туристи от април до юни. През юли в страната започнаха да пристигат туристи от Украйна и страните от ЕС, а през август бяха възстановени директните полети от Руската федерация. За руските туристи Турция през 2020 г. остана най-популярната дестинация за чуждестранни пътувания.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]