fbpx

Турция експериментира с ранните записвания- 50% отстъпки и почивка с кредит

Според резултатите от периода от 10 януари до 15 ноември 2020 г. Анталия е приела общо 3,5 милиона туристи, вместо очакваните 16 милиона. В същото време чуждестранният туристически поток към града намалява с 91%.

Професионалният комитет хотели и места за настаняване на Търговско-промишлената камара в Анталия вече заяви, че провинцията трябва да бъде обявена за “бедствена зона”. В доклада на комисията се твърди, че туристическата индустрия се нуждае от спешни мерки за подкрепа. Като безлихвено отлагане на наеми, данъци, социално и пенсионно осигуряване, електричество, водоснабдяване и др. за период от една година.

В същото време турската туристическа индустрия вече започна да прави опити да съживи търсенето чрез ранни промоции за резервации. На първо място, това са специални условия на плащане за почивки за следващия сезон. По-специално, туроператорът Jolli предлага ранно резервиране с отстъпки до 50%. Компанията ETS, свързана с министъра на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, отиде по-далеч и освен 50% отстъпка предложи на туристите да разтеглят плащането за почивката за четири месеца, като го разбиват на 9 равни части. Туроператорът Varınca Para пък предлага условия за кредит, които позволяват на клиентите да разтегнете плащанията за 18 месеца.

Всички тези условия са инициативи на туроператорите и неизбежно влияят върху финансовото благосъстояние на хотелиерите, казва Анна Йит, директор продажби на хотел BELLIS Deluxe. „Първият етап от ранното резервиране приключва на 31 януари и обикновено в началото на февруари туроператорите вече са превели пълния размер на депозитите към хотелите. Тази година обаче туроператорите вече ясно заявиха на хотелите, че всичко ще бъде различно”, каза тя в разговор с Profi.Travel. „Средно хотелите ще получат през януари от 20 до 40% от обичайната сума и засега те не могат да се договорят за повече.“

Специалните предложения от туроператорите засега засягат само вътрешния пазар и са достъпни само за турски граждани. Промяна във формата на промоцията на ранните резервации обаче неизбежно ще настъпи на други пазари.

„С голяма вероятност в близко бъдеще тази опция може да бъде предложена на чуждестранни компании“, заяви пресслужбата на TEZ Tour. „Тъй като за вътрешния пазар хотелиерите са готови да намалят сумата на предплащането и да получат пълната сума още при пристигането на туристите, то за големите масови туроператори това условие вероятно ще бъде също приложимо, макар и в адаптиран формат.“

Промяната на условията за ранно резервиране е непопулярна мярка за туроператорите, но такава стъпка е необходима, за да се възвърне доверието в изходящия туризъм: туристите се страхуват да плащат големи суми и да не се възползват от почивката си, заради наложените ограничения за пътуване, признават от друга голяма туроператорска компания. Много участници на пазара заявяват, че преобладаващата част от продажбите на външни дестинации от момента на отваряне на границите е last minute и 3-4 дни преди заминаването.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]