fbpx

Застрашени ли са TUI и Алексей Мордашов от санкциите, които ЕС налага на Русия?

След руската инвазия в Украйна, акционерът на TUI Алексей Мордашов попада под пряко наблюдение на туристическите и финансовите пазари. Според специалисти в бранша, стоманодобивният предприемач може да попадне в списъка със санкции на ЕС.

Алексей Мордашвов е най-големият акционер на TUI с 34% дял и подкрепи групата по време на пандемичната криза, като не само се съгласи с увеличаването на капитала, но дори и купува допълнителни нови акции.

След икономическите санкции срещу Русия, сега в туристическата индустрия има спекулации какви последствия биха могли да имат за Мордашов и TUI. Говорител на TUI обясни пред fvw, че “по принцип за момента не се предвиждат никакви последствия и ефекти.” Оперативният бизнес ще продължи да работи по план. „В момента не можем да кажем нищо за възможни и спекулативни бъдещи развития.“, обяснява говорителят.

Мордашов е мажоритарен акционер в руската стоманодобивна компания “Северстал”, която притежава дялове в други компании като големия производител на благородни метали Nordgold. От 2016 г. предприемачът, който е един от най-богатите руснаци в историята, е член на надзорния съвет на TUI, като второ място в надзорния орган се заема от бивш мениджър на Северстал. Акциите в TUI не се държат чрез Severstal, а чрез компанията Unifirm Limited със седалище в Кипър, в която от своя страна частният KN Holding притежава 65% от акциите с право на глас. K и N са инициалите на Кирил и Никита Мордашови. Синовете са родени по време на втория брак на Алексей Мордашов.

Мордашов не беше в списъка на ЕС със санкции срещу олигарси, наложен в края на миналата седмица. Според доклад на информационната агенция “Блумбърг” обаче ЕС обмисля разширяване на списъка, за да включи други големи бизнесмени и влиятелни хора, близки до руския президент. Според информационната агенция името на Мордашов също е в проект, който все още трябва да бъде решен от Съвета на ЕС. Според съобщения в медиите предприемачът е участвал в среща на президента Владимир Путин с големи компании в Москва миналия четвъртък, където са били обсъждани последиците от санкциите за руската икономика.

Изпълнителният директор на TUI Фриц Юсен, не вижда сериозни проблеми дори в случай, че западните санкции бъдат наложени на Мордашов. „Като всяко германско акционерно дружество, нашата компания се управлява от изпълнителния съвет, а не от акционерите или надзорния съвет. По този начин приемаме, че всякакви ограничения или санкции срещу г-н Мордашов няма да имат трайни негативни последици за нас като компания,“, пише той в писмо до служителите на европейския туроператор.

В писмото Юсен също така подчертава: „Ние ще отстояваме нашите ценности и ще покажем нашата позиция. Като почти всеки друг сектор, туризмът представлява международно разбирателство и мирен обмен през граници и култури – ние се чувстваме особено ангажирани с това“.

Мордашов наистина се сдоби с акциите си по съмнителен начин по време на объркването на приватизацията след разпадането на Съветския съюз, чрез изкупуване на акции от работници от групата „Северстал“, за която той работи във финансовия сектор по това време. Но той не се смята за един от класическите олигарси, които дължат възхода си на близостта си с Путин.

Мордашов говори свободно немски и се позиционира като западен предприемач. Независимо от това, нито един голям индустриалец не може да прави бизнес в Русия без съгласието на Кремъл. На сайта на Severstal Group, до който в момента няма достъп от Германия, има няколко снимки, на които се вижда как той се среща и посещава заводи с Путин.

Алексей Мордашов се присъедини към TUI през 2007 г. и постоянно увеличава своя дял в компанията. По това време ангажиментът беше приветстван както от руската, така и от германската страна. Русия искаше да диверсифицира икономиката и насърчи големите предприемачи да се ангажират с чуждестранни компании в различни развиващи се индустрии, включително туризма. Правителството на Долна Саксония и ръководството на TUI, от своя страна, искаха да получат нов основен акционер след оттеглянето на бившия основен акционер West LB и атаките на финансови инвеститори. Руснакът винаги е подчертавал, че вижда ангажимента си към TUI като дългосрочен.

Впоследствие Мордашов основава и туроператор в Москва заедно с TUI, който предлага почивки и екскурзии в страните от ОНД, включително Украйна. Мордашов вече притежава всички акции в TUI Russia, а немската марка се използва съгласно лицензионно споразумение.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.