fbpx

TUI внася изменения в договорите на гръцките хотели, плащания едва през март 2021

Стотици гръцки хотелиери заявиха, че бизнесът им е заложен на карта, след решението на туроператора TUI да направи някои изменения по договорите този месец, които ще забавят плащането за резервации направени в гръцките хотели тази година.

Според скорошен новинарски доклад на Financial Times, измененията в договора на TUI изискват от собствениците на хотели в Гърция да изчакат до март 2021 г. три четвърти от парите, които им се дължат. Плащанията обикновено се извършват 60 дни след датите на заминаване.

Както подчертава Financial Times, парите, дължими на хотелиерите, възлизат на няколкостотин хиляди евро – „средства, които са от решаващо значение за тяхното съществуване и преминаване през тихия зимен сезон“.

TUI заявиха, че „са направили значителна сума авансови плащания на хотелиерите за лятото на 2020 г., като голям процент от които остават неуредени“. Туристическият гигант, който е в несигурна позиция след пандемията на (Covid-19), заяви, че се е свързал с „малък процент“ хотелиери в Испания и Гърция, два от най-големите си пазари, „за да обсъдят плановете за плащане и съвместен преглед на опциите “. Отбелязва се, че TUI работи с повече от 2000 хотела в Гърция.

От своя страна министърът на туризма на Гърция Хари Теохарис заяви, че правителството „следи отблизо ситуацията“, добавяйки, че се надява Гърция да осигури допълнителна подкрепа от ЕС за своята туристическа индустрия. Въпросът беше внесен в гръцкия парламент от опозицията, призовавайки правителството да притисне TUI да отмени своето решение.

Позовавайки се на проблема, Теохарис каза, че министерството не може да се намесва в частни споразумения. „Министърът не може да се намесва в споразумения между две компании“, каза министърът на туризма, подчертавайки, че въпросът за плащанията на гръцките хотелиери се повдига при всяка възможност в дискусии с TUI.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]