fbpx

TUI Русия стана 100% собственост на Алексей Мордашов, прогнозират промени и в цялата TUI група

Туристическият холдинг TUI Group продаде 10% дял от туроператора TUI Russia на KN-Holding, собственик на 90% от акциите в TUI Русия. Съобщение за това беше публикувано на уебсайта на Лондонската фондова борса.

KN-Holding е собственост на Кирил и Никита Мордашови, синове на милиардера Алексей Мордашов. По този начин семейството на предприемачите получи пълен контрол над TUI Русия. Цената на сделката за изкупуване на 10% от акциите от TUI Group е съответно 11,9 милиона долара, като в момента цената на туроператора се оценява на 119 милиона долара.

Важното е, че лицензионното споразумение ще позволи на руската компания да продължи да използва марката TUI, въпреки факта, че международният концерн за пътувания вече не е съсобственик на туроператора.

Намерението на семейство Мордашови да изкупи дела туроператора в съвместното предприятие стана известно още през януари. Първоначално в TUI Русия, създадена през 2008 г., руския предприемач притежава 51%, TUI Group – 49%. Делът на чуждестранния акционер през следващите години е намален до 25%, а след това до 10%. В същото време, в началото на февруари 2021 година Алексей Мордашов също увеличи участието си в капитала на международния холдинг TUI Group от 24,9% на 30,1%. Експертите не изключват, че в бъдеще кипърската компания Unifirm, собственост на руския милиардер, може да стане собственик на до 50% от акциите на световния туристически гигант TUI Group.

Припомняме, че TUI Russia обяви откриването на собствена управляваща компания FUN & SUN Hotels, която ще поеме менажирането на три хотела- в Белек, Сиде и Алания в Турция, съобщиха от пресслужбата на туроператора в края на месец януари тази година. В момента портфолиото на новата управляваща компания включва три обекта: FUN & SUN Life Belek, FUN & SUN Life Side и SMART Club Prestige. Хотелите ще работят по концепциите на TUI.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]