fbpx

TUI Group търси нов основен акционер след като Алексей Мордашов бе санкциониран от ЕС

Основният акционер Алексей Мордашов, който подкрепяше TUI през последните години е сред най-засегнатите руски милиарди, след санкциите, които бяха наложени на Русия. Руското издание на списание “Форбс” състави класация на руските милиардери, понесли най-големи загуби през 2022 година, начело на която е основният акционер на стоманодобивния концерн “Северстал” Алексей Мордашов и семейството му. Със сигурност TUI Group и изпълнителния директор Себастиан Ебел се надяват да привлекат нов основен акционер на най-голямата туристическа група в Европа.

До 2004 г. Westdeutsche Landesbank беше основен акционер в TUI с 31% от акциите. След излизането им групата, която по това време все още се състоеше от подразделение за туризъм и корабоплаване, трябваше да отблъсне атаките на акционери активисти като американския инвеститор Guy Wyser-Pratte или норвежкия корабособственик John Frederiksen.

Навлизането на руския стоманодобивен предприемач Алексей Мордашов осигури стабилност и беше добре дошъл в Хановер – особено след като Мордашов винаги се виждаше като дългосрочен инвеститор и подкрепи групата в няколко случая, например при сливането на TUI Travel и TUI AG и в увеличението на капитала по време на Ковид кризата.

Но след като Русия започна война срещу Украйна неговите активи, както тези на всички руски олигарси, бяха обект на санкции от ЕС.

„Мордашов вече няма достъп до акциите си и на практика престана да съществува за компанията“, каза изпълнителният директор на TUI Себастиан Ебел в „Club Hamburger Wirtschaftsjournalisten“. Мордашов все още държи 31% от акциите, повечето от които са базирани в инвестиционна компания, базирана на Британските Вирджински острови в Карибите.

Запитан дали се интересува от нов голям акционер, Ебел каза: „Отговорът е сравнително ясен: да“. Откъде може да дойде такъв акционер или дали председателят на надзорния съвет, бившият шеф на Daimler Дитер Цетше, вече проучва нещата, Ебел остави отворено. Освен Мордашов в TUI Group в момента няма големи акционери. Вторият по големина акционер е испанската хотелиерска фамилия Риу, която има тесни бизнес връзки с TUI, с 2,2%.

На годишното общо събрание на 14 февруари 2023 г. акционерите на TUI трябва да одобрят допълнително увеличение на капитала за изплащане на държавната помощ, която получиха по време на Covid-19. Ебел очаква санкциите срещу руската икономика, а оттам и срещу Мордашов, да продължат още дълго време. „Ще бъда много изненадан, ако има някакви промени по въпроса през следващите години.“

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]