fbpx

TUI Group бележи голям ръст в резервациите и средни цени, гонят нивата от 2019 година

Повече от четири пъти повече гости са пътували с най-голямата туристическа група в Европа TUI през първото тримесечие на 2022 г., отколкото през същия период на миналата година, а приходите са дори пет пъти по-високи, съобщават от fvw. Постигнатите средни цени са значително по-високи, отколкото през зимата на сезон 2018/19.

Според TUI, първото тримесечие на финансовата 2022 г. показва и следващата стъпка за излизане от пандемията за компанията. “Пазарът е непокътнат, търсенето е налице.”, съобщават от TUI. Компанията е уверена, че „рамковите условия за туризма вече са се подобрили значително, правителствените мерки стават по-предвидими и надеждни и премахването на всеобхватните ограничения е започнало или е предвидимо на някои пазари“.

Последователното изпълнение на започнатото преструктуриране значително намали обичайната сезонна загуба през първото финансово тримесечие до 274 милиона евро (предишната година: минус 676 милиона евро). В същото време приходите се удвоиха пет пъти в сравнение със същия период на предходната година и достигнаха 2,37 милиарда евро, спрямо 468 милиона евро през първото тримесечие на 2021 г.

Поглед към различните бизнес сектори на TUI

За сегмента на хотели и резорти TUI Group записа втория си положителен оперативен резултат (основен EBIT) от началото на пандемията през месеците октомври до декември 2021 г. с плюс 61 милиона евро (предишната година: минус 96 милиона евро). Средната цена на стаята се е повишила с 12 евро на годишна база до 72 евро.

В сектора на круизите 14 от 16-те кораба са били в експлоатация през отчетния период (предишна година: 5 от 15). В резултат на това пътническите дни са се увеличили четирикратно до 1 милион. Основният EBIT на сегмента се е подобрил до минус 32 милиона евро (предходната година: минус 98 милиона евро.

TUI Musement, платформата за екскурзии и различни атракции в дестинациите, също намали сезонната си тримесечна загуба с основния EBIT на минус 13 милиона евро (предишната година: минус 33 милиона евро). Броят на продадените екскурзии се умножи до общо 1,1 милиона. Броят на трансферите почти се утрои до 3,3 милиона.

За зимата 2021/22 TUI постигна цел да достигне от 60 до 80% от капацитетите преди пандемията. Досега около 2,3 милиона гости са пътували с TUI през първото зимно тримесечие. Постигнатите средни цени са значително по-високи (+15%), отколкото през зимата 2018/19.

Времето на пандемията беше използвано за трансформиране на TUI. Всички мерки от програмата за ефективност, стартирана през 2020 г., вече са изпълнени, съобщават от компанията: „През финансовата 2022 г. около 90% от целта за намаляване на разходите вече ще бъде отразена в приходите“. Програмата предвижда годишни спестявания от 400 милиона евро от 2023 г. нататък. През пролетта (1 април 2022 г.) групата планира да върне около 0,7 милиарда евро от държавната помощ, която получи като първа стъпка.

TUI отчита “много силна динамика на резервациите за лятото на 2022 г.”. Според групата е имало само краткосрочен спад поради варианта на Omicron, който все още не е бил окончателно проучен в края на ноември и през декември.

„В момента тенденцията към резервации в последния момент все още се забелязва, но увереността в напредъка в прекратяването на пандемията се увеличава и резервациите за почивка се увеличават значително.“ Към 30 януари 3,5 милиона клиенти на TUI са резервирали пътуване за Лято 2022 – около 72% от нивото на Лято 2019 по същото време. Новите резервации обаче вече са над 100% от нивото от лятото на 2019 г., така че Групата очаква лятото на 2022 г. да бъде близо до нивото отпреди кризата.

Както и през предходната година, хората резервират по-високо качество и планират по-висок бюджет за лятната си почивка. Средните цени се повишават допълнително спрямо предходната година с плюс 22%. Причините за това са преди всичко повишеното търсене на пакетни почивки, както и на оферти с по-висока стойност и повече допълнителни услуги.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]