fbpx

Потвърдено: България ще изисква антигенен тест за румънците от 1 септември

Румънският туроператор Travel Planner, който работи основно на пазар България обяви във фейсбук страницата си преди минути, че считано от 1 септември румънските граждани ще трябва да предоставят отрицателен антигенен тест или сертификат за ваксина при влизане в страната. Новината бе потвърдена и от заповедта за влизане в страната на министъра на здравеопазването, която е публикувана на 27 август. България започва да следва правилата на “светофарната система за пътуване”- зелена, жълта и червена зона. Румъния е в зелената зона, затова и при влизане в страната ще е необходим антигенен тест, а не PCR.

Следователно ситуацията между Румъния и България е следната: На влизане у нас румънските граждани ще трябва да предоставят отрицателен антигенен тест, а на връщане в Румъния ще се нуждаят от отрицателен PCR тест.

Лошите новини никога не идват сами. Поради внезапното увеличаване на броя на случаите на COVID-19 в Румъния и непредсказуемата ситуация през този период, България реши да наложи мерки при влизане в страната. Считано от 01.09 за влизане в България, румънските граждани трябва да предоставят едно от следните доказателства: Европейски цифров сертификат за поставени две дози на ваксина, европейски цифров сертификат, включващ резултата от отрицателен антигенен тест, извършен не по -късно от 72 часа преди влизането в страната одобрена от ЕС, или резултат от антигенен тест, извършен не по -късно от 48 часа преди влизането в страната. Деца до 12 годишна възраст ще бъдат освободени от условията посочени по-горе”, съобщават от туроператора.

“Фактът, че българите налагат условия на румънците, означава, че те са притеснени от броя на случаите в Румъния. Считаме, че тяхната загриженост е неоправдана, но мярката вече е взета и трябва да спазваме новите условия. Припомняме също, че повечето случаи на COVID са регистрирани в градовете на България, а не по крайбрежието и курортите.”, коментира директора на Travel Planner, Себастиан Константинеску.

Припомняме, че вследствие на увеличението на заразени с Covid-19 в България през последните дни, страната ни попада в жълтата зона на Румъния, считано от днес, 29 август. Румънците заемат първо място сред чуждестранните туристи, които са посетили България до момента през летния туристически сезон и са основен източник на приходи за хотелите това лято.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]