fbpx

Потвърдено: България ще изисква антигенен тест за румънците от 1 септември

Румънският туроператор Travel Planner, който работи основно на пазар България обяви във фейсбук страницата си преди минути, че считано от 1 септември румънските граждани ще трябва да предоставят отрицателен антигенен тест или сертификат за ваксина при влизане в страната. Новината бе потвърдена и от заповедта за влизане в страната на министъра на здравеопазването, която е публикувана на 27 август. България започва да следва правилата на “светофарната система за пътуване”- зелена, жълта и червена зона. Румъния е в зелената зона, затова и при влизане в страната ще е необходим антигенен тест, а не PCR.

Следователно ситуацията между Румъния и България е следната: На влизане у нас румънските граждани ще трябва да предоставят отрицателен антигенен тест, а на връщане в Румъния ще се нуждаят от отрицателен PCR тест.

Лошите новини никога не идват сами. Поради внезапното увеличаване на броя на случаите на COVID-19 в Румъния и непредсказуемата ситуация през този период, България реши да наложи мерки при влизане в страната. Считано от 01.09 за влизане в България, румънските граждани трябва да предоставят едно от следните доказателства: Европейски цифров сертификат за поставени две дози на ваксина, европейски цифров сертификат, включващ резултата от отрицателен антигенен тест, извършен не по -късно от 72 часа преди влизането в страната одобрена от ЕС, или резултат от антигенен тест, извършен не по -късно от 48 часа преди влизането в страната. Деца до 12 годишна възраст ще бъдат освободени от условията посочени по-горе”, съобщават от туроператора.

“Фактът, че българите налагат условия на румънците, означава, че те са притеснени от броя на случаите в Румъния. Считаме, че тяхната загриженост е неоправдана, но мярката вече е взета и трябва да спазваме новите условия. Припомняме също, че повечето случаи на COVID са регистрирани в градовете на България, а не по крайбрежието и курортите.”, коментира директора на Travel Planner, Себастиан Константинеску.

Припомняме, че вследствие на увеличението на заразени с Covid-19 в България през последните дни, страната ни попада в жълтата зона на Румъния, считано от днес, 29 август. Румънците заемат първо място сред чуждестранните туристи, които са посетили България до момента през летния туристически сезон и са основен източник на приходи за хотелите това лято.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.