fbpx

Travel Planner: България няма да налага ограничения за румъските туристи, очакват се 250 хиляди до края на септември

България е потвърдила, че всички ограничения за румънските туристи засега остават премахнати, като около 250 000 румънци се очакват в страната до края на август и септември. От румънските туристи, които отиват в България, ще се изисква само лична карта или паспорт до края на сезона, независимо от епидемиологичната ситуация.

Съгласно заповедта, издадена от правителството на България на 13 август, „Страните, с които България е постигнала взаимно споразумение за свободното движение на граждани и лица с дългосрочно постоянно пребиваване и членовете на техните семейства при пристигане в другата страна- Румъния.” Както се подчертава в текста на закона, Румъния е единствената държава, за която се прави изключение, а българската държава поддържа изключението. С епидемиологичен индекс от 1,2%, България обаче може да попадне в жълтия списък през следващите седмици.

Професионалистите в индустрията посочват, че въпреки че реципрочността на неограничения трафик не е ясна от страна на Румъния, фактът, че България продължава да е в зеления списък за Румъния, елиминира всеки проблем за туристите, които не трябва да представят нищо друго, освен личен документ.

„Вероятно поради неяснотата сред румънските туристи и някои погрешни тълкувания, българското правителство отново подчерта, че до края на сезона няма да наложи никакви ограничения за румънските туристи. Тъй като България има възможност да попадне в жълтия списък през следващите седмици, решихме да информираме туристите за условията и мерките, които могат да бъдат наложени. Около 95% от туристите реагират положително, искат да запазят резервации и не смятат това за пречка. Ако България влезе в жълтия списък, това би означавало, че неваксинираните туристи трябва да представят PCR тестове само при завръщане в Румъния, за да избегнат карантината. Тестовете могат да се извършват в курорта, където са туристите или в много случаи дори в хотела. Тестът струва средно около 35 евро на човек (възрастен или деца над 6 години). В момента знаем, че децата под 6 -годишна възраст не се нуждаят от тест или ваксинация при връщане в Ръмъния. Въпреки това, като се има предвид, че други популярни дестинации са в червения списък, а румънското крайбрежие е претоварено и с по -високи проценти, отколкото в България, очакваме поне да поддържаме голям интерес към тази дестинация“, каза Себастиан Константинеску пред hotnews.ro, генерален директор на румънския туроператор Travel Planner, който кара сериозни обеми от туристи в България

Директорът на Travel Planner коментира, че много хотели вече са готови да предложат тестове на място в хотела. Има хотелски вериги като HVD или DIT, които вече са се мобилизирали и са решили да поемат част от разходите за PCR тестове, достигайки до 15 евро на човек. Очаква се и други да последват примера или дори да поемат пълната цена.

Според Travel Planner около 250 000 румънци се очакват в България до края на август и септември. Според Българския статистически институт, страната е приела 170 899 румънци само през юни. Румънците представляват около 40% от туристите, пристигащи от ЕС по българското Черноморие. С възстановяването на чартърите, особено от Германия и Полша, процентът намаля, но румънците все още остават на първо място, като основен туристически пазар.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]