fbpx

Travel Planner: България няма да налага ограничения за румъските туристи, очакват се 250 хиляди до края на септември

България е потвърдила, че всички ограничения за румънските туристи засега остават премахнати, като около 250 000 румънци се очакват в страната до края на август и септември. От румънските туристи, които отиват в България, ще се изисква само лична карта или паспорт до края на сезона, независимо от епидемиологичната ситуация.

Съгласно заповедта, издадена от правителството на България на 13 август, „Страните, с които България е постигнала взаимно споразумение за свободното движение на граждани и лица с дългосрочно постоянно пребиваване и членовете на техните семейства при пристигане в другата страна- Румъния.” Както се подчертава в текста на закона, Румъния е единствената държава, за която се прави изключение, а българската държава поддържа изключението. С епидемиологичен индекс от 1,2%, България обаче може да попадне в жълтия списък през следващите седмици.

Професионалистите в индустрията посочват, че въпреки че реципрочността на неограничения трафик не е ясна от страна на Румъния, фактът, че България продължава да е в зеления списък за Румъния, елиминира всеки проблем за туристите, които не трябва да представят нищо друго, освен личен документ.

„Вероятно поради неяснотата сред румънските туристи и някои погрешни тълкувания, българското правителство отново подчерта, че до края на сезона няма да наложи никакви ограничения за румънските туристи. Тъй като България има възможност да попадне в жълтия списък през следващите седмици, решихме да информираме туристите за условията и мерките, които могат да бъдат наложени. Около 95% от туристите реагират положително, искат да запазят резервации и не смятат това за пречка. Ако България влезе в жълтия списък, това би означавало, че неваксинираните туристи трябва да представят PCR тестове само при завръщане в Румъния, за да избегнат карантината. Тестовете могат да се извършват в курорта, където са туристите или в много случаи дори в хотела. Тестът струва средно около 35 евро на човек (възрастен или деца над 6 години). В момента знаем, че децата под 6 -годишна възраст не се нуждаят от тест или ваксинация при връщане в Ръмъния. Въпреки това, като се има предвид, че други популярни дестинации са в червения списък, а румънското крайбрежие е претоварено и с по -високи проценти, отколкото в България, очакваме поне да поддържаме голям интерес към тази дестинация“, каза Себастиан Константинеску пред hotnews.ro, генерален директор на румънския туроператор Travel Planner, който кара сериозни обеми от туристи в България

Директорът на Travel Planner коментира, че много хотели вече са готови да предложат тестове на място в хотела. Има хотелски вериги като HVD или DIT, които вече са се мобилизирали и са решили да поемат част от разходите за PCR тестове, достигайки до 15 евро на човек. Очаква се и други да последват примера или дори да поемат пълната цена.

Според Travel Planner около 250 000 румънци се очакват в България до края на август и септември. Според Българския статистически институт, страната е приела 170 899 румънци само през юни. Румънците представляват около 40% от туристите, пристигащи от ЕС по българското Черноморие. С възстановяването на чартърите, особено от Германия и Полша, процентът намаля, но румънците все още остават на първо място, като основен туристически пазар.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.