fbpx

TUI продава своя дял в испанската верига RIU

Европейският туроператор TUI обяви промени в стратегията си на хотелския пазар. Компанията планира да се раздели със собствения си дял в повечето хотели и да се съсредоточи върху управлението. Като част от тази стратегия, туроператорът продава миноритарен дял в 19 места за настаняване и два проекта в процес на разработване на своя стратегически партньор RIU.

Сделката ще позволи на TUI да получи допълнителни и много важни 670 милиона евро, които ще помогнат на компанията да задържи позиции в една от най-големите кризи в историята на бизнеса. Тези средства ще бъдат използвани за изплащане на дълга по заеми, предоставени на туроператора. Въпреки това, съвместната компания между TUI и RIU, която притежава еднакво 100 хотела и резорта по целия свят, ще продължи да управлява и развива всички активи на RIU по целия свят. Те включват и 21 места за настаняване, които в бъдеще ще бъдат изцяло собственост на RIU.

TUI заяви, че сделката ще консолидира и укрепи основния бизнес на компанията. Групата възнамерява да продължи да се развива предимно чрез своите международни хотелски марки TUI Blue, RIU, Robinson, TUI Magic Life, но в същото време ще инвестира по-малко капитал в земя и собствени недвижими имоти в бъдеще. През декември 2019 г. TUI вече инициира тази така наречена стратегия „права върху активи“, чиято цел е да отдели хотелите и круизните линии в отделни бизнеси. Първата стъпка беше продажбата на круизната компания Hapag-Lloyd на новосъздадено съвместно предприятие с холдинга Royal Caribbean.

„Ние отделяме управлението на хотелите и туроператорската дейност от собствеността на имоти в съответствие с нашата стратегия, обявена в периода преди кризата 2019 г.“, обясни Петер Крюгер, директор по стратегията и придобиванията на хотели на TUI Group. “Този бизнес модел се оказа ефективен. Сделката ще ни позволи да освободим зает капитал, както и да укрепим основния си бизнес, като се съсредоточим върху управлението на хотелиерството в световен мащаб. От гледна точка на клиентския опит всичко е свързано с марката и качеството на хотелите, а не собствеността върху имота. Партньорството между TUI и семейство Riu съществува от десетилетия и ще бъде допълнително засилено от тази сделка.”

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]