fbpx

След санкциите на ЕС – Алексей Мордашов напусна надзорния съвет на TUI Group

След като Европейския Съюз постави Алексей Мордашов в списъка със санкции и той вече не може да се разпорежда с акциите си на TUI, руският предприемач обяви, че напуска надзорния съвет. От TUI обаче подчертават, че това няма да има ефект върху оперативното управление на компанията.

В началото на седмицата Европейският съюз постави Мордашов в списък със санкции заедно с редица други олигарси и хора, които подкрепят руския президент Владимир Путин. Това замрази активите им в ЕС и ограничи свободата им да пътуват.

Целта на санкциите на ЕС е да попречат на Мордашов да се разпореди с акциите си в TUI AG. Това е, за да му попречи да реализира приходи или печалби от инвестицията си в TUI, коментират от най-голямата европейска туристическата група. В този контекст Мордашов подаде оставка от надзорния съвет на TUI, като решението влиза в сила незабавно. В четвъртък миналата седмица той официално обяви приключването на мандата си пред компанията.

Мордашов е акционер на TUI от около 15 години и в момента държи 34% от акционерния капитал. Две трети от акционерите (66%) са частни и институционални инвеститори и идват от Германия, ЕС, Обединеното кралство и САЩ. Санкциите на ЕС засегнаха Мордашов като личност, а не TUI AG, в която той е акционер.

В това отношение тези санкции срещу акционера нямат ефект върху дружеството, в което той притежава акции. Оперативният бизнес на TUI AG се управлява от изпълнителния съвет, както е случаят с всяко германско акционерно дружество”, подчертават от групата. Мордашов държи акциите си на TUI чрез частна холдингова компания в Кипър.

Малко след тази новина, в края на седмицата Владимир Лукин, който е представител на акционера на TUI Group, също подаде оставка от поста си като член на Надзорния съвет. Това се случи ден след като надзорният съвет на най-големия европейски туроператор напусна най-големия частен акционер Алексей Мордашов, ръководител на холдинга “Северстал”.

Лукин беше заместник-генерален директор на частната инвестиционна компания Severgroup, която управлява активите на Мордашов. Той се присъедини към Надзорния съвет на TUI през 2019 г. Коментарът на TUI отбелязва, че преди да напусне Надзорния съвет, Лукин също е напуснал поста си в Севергруп.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]