fbpx

След санкциите: Алексей Мордашов изтегли дела си в TUI извън юрисдикцията на ЕС

Руският бизнесмен Алексей Мордашов изтегли активите си в холдинга TUI Group извън Европейския съюз, съобщава Bloomberg. Според изданието Мордашов, който е най-големият акционер на компанията, е успял да изтегли акции на обща стойност 1,4 милиарда долара от европейската юрисдикция: говорим за 34% дял в TUI AG.

Освен това прехвърлянето на активи според документите е извършено на 28 февруари, денят, когато Европейският съюз наложи санкции на Алексей Мордашов във връзка със „специалната операция в Украйна“. Като част от ограниченията му беше забранено да продава акции, да получава дивиденти върху тях или да участва по какъвто и да е начин в управлението на дружеството.

Кипърската компания Unifirm, собственост на бизнесмена, която притежава дял в TUI Group, прехвърли 4% от активите си на руската инвестиционна компания Severgroup. Останалите 30% от акциите бяха прехвърлени на Ondero, базирана на Вирджинските острови. В същото време бенефициент остава Алексей Мордашов. Собственикът на Северстал все още не е коментирал тази тема.

Мордашов е акционер на TUI от около 15 години и в момента държи 34% от акционерния капитал. Две трети от акционерите (66%) са частни и институционални инвеститори и идват от Германия, ЕС, Обединеното кралство и САЩ. Санкциите на ЕС засегнаха Мордашов като личност, а не TUI AG, в която той е акционер.

„В това отношение тези санкции срещу акционера нямат ефект върху дружеството, в което той притежава акции. Оперативният бизнес на TUI AG се управлява от изпълнителния съвет, както е случаят с всяко германско акционерно дружество“, подчертават от групата.

Мордашов държи акциите си на TUI чрез частна холдингова компания в Кипър. Малко след тази новина, в края на седмицата Владимир Лукин, който е представител на акционера на TUI Group, също подаде оставка от поста си като член на Надзорния съвет. Това се случи ден след като надзорният съвет на най-големия европейски туроператор напусна най-големия частен акционер Алексей Мордашов, ръководител на холдинга „Северстал“. Лукин беше заместник-генерален директор на частната инвестиционна компания Severgroup, която управлява активите на Мордашов. Той се присъедини към Надзорния съвет на TUI през 2019 г. Коментарът на TUI отбелязва, че преди да напусне Надзорния съвет, Лукин също е напуснал поста си в Севергруп.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]