fbpx

Големите немски туроператори са увеличили оборота си през 2021 година

Големите въздушни туроператори от TUI до Vtours са увеличили оборота си през 2021 г. в сравнение с предходната година. Те обаче все още са далеч под нивото преди пандемията, a общият пазар отново се сви значително. Тъй като до важните средиземноморски дестинации можеше да се пътува отново миналото лято без големи ограничения, големите туроператори все пак успяха да увеличат оборота си през туристическата 2020/21 година.

В сравнение с 2019/2020 г., 27-те туроператора, предоставили данните за досието fvw|TravelTalk, което се публикува от вече цели 50 години, отчитат увеличение на оборота от 16,5% до 7,5 милиарда евро в Германия, Австрия и Швейцария. В сравнение с 2018/19 обаче това е с 58% по-малко. За разлика от тях повечето круизни оператори, както и много специалисти, например за групови и дълги пътувания, не пожелаха да публикуват никаква статистика за отново катастрофалната година. А тези, които публикуват данни, показват висок спад.

Германският круизен пазар, който през 2019 г. според статистиката в досието fvw|Travel Talk по това време все още достига оборот от около шест милиарда евро, се е свил до една пета от тази стойност през 2021 г. Специалистите по пътувания на дълги разстояния пострадаха от факта, че големи части от Азия и най-важната дестинация на дълги разстояния, САЩ, все още не са достъпни. Автобусните пътувания също се представиха много лошо през 2021 година.

Според анализа на пазарната структура на DRV, който определя общия обем на ваканционните пътувания в Германия пазарът на организирани пътувания се е свил с 15,3% до обем от едва 10,5 милиарда евро в туристическата 2020/2021 година – 70% по-малко в сравнение с 2018/19. За разлика от тях, индивидуално организираните пътувания, включително много пътувания до Германия и съседни страни, регистрират минус от 9,8% през 2020/21 г., кумулативно за две години е „само“ 46,3%. По отношение на обема на продажбите, този сегмент от самостоятелно организирани почивки вече е почти три пъти по-голям от тези, организирани чрез туроператори. Това оказва влияние и върху каналите за резервации, тъй като при пътуванията с кола настаняването се резервира основно директно през сайта на хотела или по телефона.

Няма промяна в реда на туроператорите в досието fvw|TravelTalk. TUI остава пазарен лидер в немскоговорящите страни. На следващите места следват DER Touristik, FTI, Alltours и Schauinsland-Reisen.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]