fbpx

Booking.com и Airbnb преустановиха своята дейност в Русия и Беларус

Платформата за наемане на жилища Airbnb и онлайн туристическата агенция Booking Holdings станаха поредните големи световни компании, които преустановиха работата си в Русия и съседен Беларус, като част от продължаващите санкции срещу Москва, вследствие на нахлуването в Украйна.

Booking.com обяви спиране на сътрудничеството с руските места за настаняване и веднага всички руски места за настаняване бяха премахнати от резултатите в търсачката на платформата. Същото важи и за всички хотели и други обекти за настаняване в съюзника Беларус.

„Booking.com, като холандска компания, е принуденa да спре туристическите услуги в Русия поради нарастващата сложност на правенето на бизнес в страната“, се казва в изявление на компанията.

booking Booking.com и Airbnb преустановиха своята дейност в Русия и Беларус
Съобщението, което излиза при търсене на място за настаняване в Руската Федерация

Според експерти в туристическия бизнес в Русия, на първо място решението на Booking.com ще се отрази на работата на малки места за настаняване: къщи за гости, хостели и бутикови хотели, за които платформата остава основен, а често и единствен канал за продажба. От друга страна може да даде тласък на сътрудничеството с туроператорите, както и на развитието на собствените им канали за продажба.

Министерството на цифровото развитие, комуникациите и масовите медии на Руската федерация и Ростуризма бяха веднага инструктирани да разработят възможността за създаване на вътрешна услуга за резервации на хотели, след като Booking спря дейността си в Русия. Това заяви вицепремиерът Дмитрий Чернишенко. Възможното създаване на вътрешен заместител на Booking беше обсъдено още през декември 2021 г. Тогава от същото министерство коментираха, че планират да въведат руска резервационна система до 2024 г. Според плановете това трябва да бъде нова IT платформа, която ще управлява местата за настаняване в Русия.

По-рано ръководителят на платформата Airbnb Брайън Чески заяви, че компанията спира всички операции не само в Русия и в Беларус.

Досега няма официално съобщение от представители на компанията, обясняващо причините за промяната. Подобни ограничения важат и за сайтовете за онлайн резервации на хотели Agoda.com и Trivago. Причината за това също е неизвестна.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]