fbpx

Световната туристическа организация: 70% спад на пътуванията и 730 милиарда долара загуба през 2020 година

Ограниченията за пътуване, наложени от пандемията COVID-19, продължават да удрят глобалния туризъм: според последните данни на Световната туристическа организация (UNWTO), публикувани на 27 октомври, през първите осем месеца на 2020 г. броят на международните пътувания е намалял със 700 милиона, т.е. със 70% в сравнение със същия период на 2019 г.

През този период в Азиатско-Тихоокеанския регион, който беше първият засегнат от въздействието на COVID-19, туристическият поток е намалял с 79%, следван от Африка и Близкия изток (по 69%), Европа (-68%) и Америка (-65%).

След постепенното отваряне на границите в Европа се наблюдава относително по-малък спад през юли и август (-72% и -69%, съответно). Възстановяването обаче беше краткотрайно, тъй като ограниченията за пътуване се върнаха на фона на нарастващата крива на заболеваемост. От друга страна, Азиатско-Тихоокеанският регион отчете най-големия спад през двата месеца с 96%, тъй като Китай и други основни дестинации останаха затворени.

Общата загуба на приходи от международен туризъм възлиза на 730 милиарда долара, повече от осем пъти повече от загубите, понесени в резултат на световната икономическа и финансова криза от 2009 г.

Сега търсенето на пътувания остава до голяма степен ниско поради продължаващата несигурност относно пандемията и риска от нови ограничения. Въз основа на последните тенденции, UNWTO очаква общият спад през 2020 г. да бъде около 70%.

„Този ​​безпрецедентен спад има драматични социални и икономически последици и заплашва милиони работни места“ каза генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили. „Това говори за спешната нужда от безопасно, навременно и координирано възобновяване на туризма“, добави той.

Група експерти от организацията прогнозира съживяване в международния туризъм едва през третото тримесечие на 2021 г. Въпреки това, около 20% от експертите предполагат, че възстановяването е възможно не по-рано от 2022 г.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]