fbpx

Световната туристическа организация: 70% спад на пътуванията и 730 милиарда долара загуба през 2020 година

Ограниченията за пътуване, наложени от пандемията COVID-19, продължават да удрят глобалния туризъм: според последните данни на Световната туристическа организация (UNWTO), публикувани на 27 октомври, през първите осем месеца на 2020 г. броят на международните пътувания е намалял със 700 милиона, т.е. със 70% в сравнение със същия период на 2019 г.

През този период в Азиатско-Тихоокеанския регион, който беше първият засегнат от въздействието на COVID-19, туристическият поток е намалял с 79%, следван от Африка и Близкия изток (по 69%), Европа (-68%) и Америка (-65%).

След постепенното отваряне на границите в Европа се наблюдава относително по-малък спад през юли и август (-72% и -69%, съответно). Възстановяването обаче беше краткотрайно, тъй като ограниченията за пътуване се върнаха на фона на нарастващата крива на заболеваемост. От друга страна, Азиатско-Тихоокеанският регион отчете най-големия спад през двата месеца с 96%, тъй като Китай и други основни дестинации останаха затворени.

Общата загуба на приходи от международен туризъм възлиза на 730 милиарда долара, повече от осем пъти повече от загубите, понесени в резултат на световната икономическа и финансова криза от 2009 г.

Сега търсенето на пътувания остава до голяма степен ниско поради продължаващата несигурност относно пандемията и риска от нови ограничения. Въз основа на последните тенденции, UNWTO очаква общият спад през 2020 г. да бъде около 70%.

„Този ​​безпрецедентен спад има драматични социални и икономически последици и заплашва милиони работни места“ каза генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили. „Това говори за спешната нужда от безопасно, навременно и координирано възобновяване на туризма“, добави той.

Група експерти от организацията прогнозира съживяване в международния туризъм едва през третото тримесечие на 2021 г. Въпреки това, около 20% от експертите предполагат, че възстановяването е възможно не по-рано от 2022 г.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.