fbpx

Световната туристическа организация: 4% ръст на туризма през 2021, очаква се повишение през 2022

Повечето експерти очакват глобалният туризъм да се върне към нивата преди пандемията не по-рано от 2024 г., според доклад на Световната туристическа организация (UNWTO).

Глобалният туризъм бележи ръст само с 4% през 2021 г., докато международните пътувания намаляха със 72% в сравнение с 2019 г. Що се отнася до икономическия принос, туризмът е донесъл 1,9 трилиона долара към БВП през последната година, което е повече от 2020 г. (1,6 трилиона долара), но все още значително по-малко от 2019 г. (3,5 трилиона долара).

unwto Световната туристическа организация: 4% ръст на туризма през 2021, очаква се повишение през 2022

Експертите прогнозират, че през 2022 г. международният туризъм може да нарасне от 30 до 78% спрямо миналата година, но това все още е с 50-63% под нивото отпреди кризата. В същото време е трудно да се предвиди въздействието на разпространението на новия щам „Омикрон“ върху туристическата индустрия: експертите се опасяват, че нова вълна допълнително ще подкопае доверието на пътуващите, тъй като някои държави отново въвеждат ограничения .

В същото време ваксинацията е неравномерна, като много дестинации все още са напълно затворени, главно в Азия и Тихия океан. Допълнителен натиск върху възстановяването на индустрията, според експертите на UNWTO, може да окаже и трудната икономическа ситуация – покачване на цените на петрола, нарастваща инфлация, потенциално увеличение на лихвените проценти, високи нива на дълг и продължаващи смущения във веригите за доставки.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.