fbpx

Световната туристическа организация: 4% ръст на туризма през 2021, очаква се повишение през 2022

Повечето експерти очакват глобалният туризъм да се върне към нивата преди пандемията не по-рано от 2024 г., според доклад на Световната туристическа организация (UNWTO).

Глобалният туризъм бележи ръст само с 4% през 2021 г., докато международните пътувания намаляха със 72% в сравнение с 2019 г. Що се отнася до икономическия принос, туризмът е донесъл 1,9 трилиона долара към БВП през последната година, което е повече от 2020 г. (1,6 трилиона долара), но все още значително по-малко от 2019 г. (3,5 трилиона долара).

unwto Световната туристическа организация: 4% ръст на туризма през 2021, очаква се повишение през 2022

Експертите прогнозират, че през 2022 г. международният туризъм може да нарасне от 30 до 78% спрямо миналата година, но това все още е с 50-63% под нивото отпреди кризата. В същото време е трудно да се предвиди въздействието на разпространението на новия щам „Омикрон“ върху туристическата индустрия: експертите се опасяват, че нова вълна допълнително ще подкопае доверието на пътуващите, тъй като някои държави отново въвеждат ограничения .

В същото време ваксинацията е неравномерна, като много дестинации все още са напълно затворени, главно в Азия и Тихия океан. Допълнителен натиск върху възстановяването на индустрията, според експертите на UNWTO, може да окаже и трудната икономическа ситуация – покачване на цените на петрола, нарастваща инфлация, потенциално увеличение на лихвените проценти, високи нива на дълг и продължаващи смущения във веригите за доставки.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]