fbpx

Световната туристическа организация: 2020 е най-лошата година за индустрията с над 1 милиард по-малко международни пътувания

Глобалният туризъм претърпя най-лошата си година в историята, като международните пристигания спаднаха със 74% според последните данни на Световната туристическа организация (UNWTO). Дестинациите по света приветстваха с 1 милиард по-малко международни пътувания през 2020 г., отколкото през предходната година, поради безпрецедентния спад в търсенето и широко разпространените ограничения за пътуване.

Според последния анализ на Световната туристическа организация (UNWTO), сривът в международните пътувания е нанесъл приблизителна загуба от 1,3 трилиона щатски долара в приходи- 11 пъти повече от загубата, регистрирана по време на световната икономическа криза през 2009 г. Кризата изложи на риск между 100 и 120 милиона преки работни места в туризма, много от които в малки и средни предприятия.

Поради променящия се характер на пандемията, много страни отново въвеждат по-строги ограничения за пътуване. Те включват задължителни тестове, карантини и в някои случаи пълно затваряне на границите, което пречи на възобновяването на международните пътувания. В същото време постепенното пускане на ваксина срещу COVID-19 се очаква да спомогне за възстановяване на доверието на потребителите, да допринесе за облекчаване на ограниченията за пътуване и бавно да нормализира пътуването през следващата година.

Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили каза: „Въпреки че е направено много за осигуряване на безопасно пътуване в международен план, ние сме наясно, че кризата далеч не е приключила. Хармонизирането, координацията и цифровизацията на мерките за намаляване на риска, свързани с пътуването на COVID-19, включително сертификати за тестване, проследяване и ваксинация, са съществени основи за насърчаване на безопасното пътуване и подготовка за възстановяване на туризма, след като условията позволят.”

Световната туристическа организация публикува и резултати от проучване на тема “Кога очаквате възстановяване на международните пътувания”. В Европа 48% от анкетираните очакват възстановяването да започне през третото тримесечие на 2021 година. 38% възлагат по-големи очаквания на 2022 година.

unwto research Световната туристическа организация: 2020 е най-лошата година за индустрията с над 1 милиард по-малко международни пътувания

Азия и Тихия океан (-84%) – първият регион, пострадал от въздействието на пандемията и този с най-високо ниво на ограничения за пътуване в момента, отчитат най-големия спад на пристигащите през 2020 г. (с 300 милиона по-малко). Средният изток и Африка отбелязват спад от 75%.

unwto research2 Световната туристическа организация: 2020 е най-лошата година за индустрията с над 1 милиард по-малко международни пътувания

Европа регистрира 70% спад на пристигащите, въпреки малкото и краткотрайно съживяване през лятото на 2020 г. Регионът претърпя най-голям спад в абсолютно изражение, с над 500 милиона по-малко международни туристи през 2020 г.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]