fbpx

Световната туристическа организация: 2020 е най-лошата година за индустрията с над 1 милиард по-малко международни пътувания

Глобалният туризъм претърпя най-лошата си година в историята, като международните пристигания спаднаха със 74% според последните данни на Световната туристическа организация (UNWTO). Дестинациите по света приветстваха с 1 милиард по-малко международни пътувания през 2020 г., отколкото през предходната година, поради безпрецедентния спад в търсенето и широко разпространените ограничения за пътуване.

Според последния анализ на Световната туристическа организация (UNWTO), сривът в международните пътувания е нанесъл приблизителна загуба от 1,3 трилиона щатски долара в приходи- 11 пъти повече от загубата, регистрирана по време на световната икономическа криза през 2009 г. Кризата изложи на риск между 100 и 120 милиона преки работни места в туризма, много от които в малки и средни предприятия.

Поради променящия се характер на пандемията, много страни отново въвеждат по-строги ограничения за пътуване. Те включват задължителни тестове, карантини и в някои случаи пълно затваряне на границите, което пречи на възобновяването на международните пътувания. В същото време постепенното пускане на ваксина срещу COVID-19 се очаква да спомогне за възстановяване на доверието на потребителите, да допринесе за облекчаване на ограниченията за пътуване и бавно да нормализира пътуването през следващата година.

Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили каза: „Въпреки че е направено много за осигуряване на безопасно пътуване в международен план, ние сме наясно, че кризата далеч не е приключила. Хармонизирането, координацията и цифровизацията на мерките за намаляване на риска, свързани с пътуването на COVID-19, включително сертификати за тестване, проследяване и ваксинация, са съществени основи за насърчаване на безопасното пътуване и подготовка за възстановяване на туризма, след като условията позволят.“

Световната туристическа организация публикува и резултати от проучване на тема „Кога очаквате възстановяване на международните пътувания“. В Европа 48% от анкетираните очакват възстановяването да започне през третото тримесечие на 2021 година. 38% възлагат по-големи очаквания на 2022 година.

unwto research Световната туристическа организация: 2020 е най-лошата година за индустрията с над 1 милиард по-малко международни пътувания

Азия и Тихия океан (-84%) – първият регион, пострадал от въздействието на пандемията и този с най-високо ниво на ограничения за пътуване в момента, отчитат най-големия спад на пристигащите през 2020 г. (с 300 милиона по-малко). Средният изток и Африка отбелязват спад от 75%.

unwto research2 Световната туристическа организация: 2020 е най-лошата година за индустрията с над 1 милиард по-малко международни пътувания

Европа регистрира 70% спад на пристигащите, въпреки малкото и краткотрайно съживяване през лятото на 2020 г. Регионът претърпя най-голям спад в абсолютно изражение, с над 500 милиона по-малко международни туристи през 2020 г.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.