fbpx

Световната организация по туризъм: 65% спад в индустрията за първите 6 месеца на 2020 г.

Броят на международните туристи е спаднал с 65% през първата половина на 2020 г., безпрецедентен спад според нов доклад на Световната организация по туризъм (UNWTO). През юни 2020 г. спадът в броя на пътуващите е 93% в сравнение с миналогодишните данни.

Въпреки постепенното отваряне на много дестинации от втората половина на май месец насам, нямаше подобрение в международния туризъм през пиковия летен сезон в Северното полукълбо. В Европа през първата половина на 2020 г. броят на туристите е намалял с 66%, в Америка – с 55%, в Африка и Близкия изток – с 57%. Азиатско-тихоокеанският регион, първият засегнат от COVID-19, пострада най-силно, за шест месеца туризмът намаля с 72%.

Спадът в търсенето на международни пътувания се отразява и в двуцифрено намаляване на международните пътнически разходи на основните пазари. Основните туристически доставчици като САЩ и Китай остават в латентно състояние, въпреки че някои пазари като Франция и Германия отбелязаха известно подобрение през юни.

Според Световната организация по туризъм на ООН, рязкото намаляване на търсенето на международните пътувания между януари и юни 2020 г. е довело до загуба от 440 милиона международни пристигащи и около 460 милиарда долара приходи. Това е около пет пъти повече от загубата, регистрирана през 2009 г. на фона на световната икономическа и финансова криза.

Въпреки че ограниченията за пътуване са премахнати в 53% от дестинациите в началото на септември, много правителства остават предпазливи и този последен доклад показва, че ограниченията, въведени през първата половина на годината, оказаха огромно влияние върху международния туризъм. Рязкото и внезапно спадане на броя на туристите изложи милиони работни места и предприятия в риск.

Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили каза: „Безопасните международни пътувания сега са възможни в много части на света, наложително е правителствата да работят в тясно сътрудничество с частния сектор, за да активират глобалния туризъм. Координираните действия са ключът към успеха.”

Според прогнозите на UNWTO спадът в търсенето и доверието на потребителите ще се отрази на международния туризъм поне до края на годината. Ситуацията през 2021 г. ще зависи от наличието на ваксина за COVID-19, премахване на ограниченията за пътуване и връщане на доверието на пътниците в туристическата индустрия. В същото време светът ще може да се върне към показателите от 2019 г. по отношение на туристическия поток едва след 2-4 години.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]