fbpx

Световна туристическа организация: 87% спад на международните пристигания през януари

Опустошителното въздействие на пандемията COVID-19 върху световния туризъм продължава през 2021 г., като новите данни показват 87% спад на международните туристически пристигания през януари в сравнение с 2020 г. Перспективите за останалата част от годината остават неясни, тъй като Световната туристическата организация (UNWTO) продължава да призовава за по-силна координация на протоколите за пътуване между страните, за да се гарантира безопасното рестартиране на туризма и да се избегне нова година на огромни икономически загуби за сектора.

След трудния край на 2020 г. световния туризъм претърпя допълнителни неуспехи в началото на годината, тъй като страните затегнаха ограниченията за пътуване в отговор на новите огнища и щамове на Covid-19. Според последното издание на Световния туристически барометър на UNWTO, всички световни региони продължават да изпитват големи спадове в пристигането на туристи през първия месец на годината. Задължителните тестове, карантините и в някои случаи пълното затваряне на границите възпрепятстват възобновяването на международните пътувания. В допълнение, скоростта и разпределението на ваксинацията са по-бавни от очакваното, което допълнително забавя рестартирането на туризма.

international tourist arrivalx chance percentage Световна туристическа организация: 87% спад на международните пристигания през януари
Промени в проценти (%) на международните туристически пристигания

Азия и Тихия океан (-96%) е регионът, който продължава да има най-високото ниво на ограничения за пътуване и логично отбеляза най-голям спад в международните пристигащи през януари. Европа и Африка отбелязаха спад от 85% при пристигащите, докато Близкият изток отчете спад от 84%.

Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили заяви: „2020 г. беше най-лошата година за туризма. Международната общност трябва да предприеме решителни и спешни действия, за да осигури по-светлa 2021 година. Много милиони поминък и бизнес зависят от това. Подобрената координация между държавите и хармонизираните протоколи за пътуване и здраве са от съществено значение за възстановяване на доверието в туризма и позволяват безопасно да се възобновят международните пътувания преди пиковия летен сезон в северното полукълбо.”

С 32% от всички световни дестинации, напълно затворени за международни туристи в началото на февруари, Световната туристическа организация очаква предизвикателни първите няколко месеца на 2021 г. за глобалния туризъм. Въз основа на настоящите тенденции UNWTO очаква международните туристически пристигания да спаднат с около 85% през първото тримесечие на 2021 г. за същия период на 2019 г. Това би представлявало загуба от около 260 милиона международни пристигащи в сравнение с нивата преди пандемията.

В перспектива Световната туристическа организация очерта два сценария за 2021 г., които обмислят възможен “отскок” на международните пътувания през втората половина на годината. Те се основават на редица фактори, най-вече премахване на ограниченията за пътуване, успехът на ваксинационните програми или въвеждането на хармонизирани протоколи като цифровия зелен сертификат, планиран от Европейската комисия. Първият сценарий сочи към “отскок” през юли, който ще доведе до 66% увеличение на международните пристигания за 2021 г. в сравнение с историческите минимуми от 2020 г. В този случай пристигането все още ще бъде с 55% под нивата, регистрирани през 2019 г. Вторият сценарий разглежда потенциален “бум” на пътуванията и резервациите през септември, което води до 22% увеличение на пристигащите в сравнение с миналата година. Все пак това би било 67% под нивата от 2019 г.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]