fbpx

Световна туристическа организация: 70% от дестинациите облекчиха ограниченията за пътуване

Броят на дестинациите, затворени за международен туризъм, продължава да намалява. Според осмото издание на доклада на Световната туристическа организация- UNWTO, 70% от всички световни дестинации са облекчили ограниченията за пътуване, въведени в отговор на пандемията COVID-19. За сравнение, само една на всеки четири дестинации продължава да държи границите си напълно затворени за международни туристи.

Стартиран от Световната туристическа организация в началото на пандемията, докладът за ограничения на пътуването проследява мерките, предприети в 217 дестинации по света, като помага да се подкрепят усилията за смекчаване и възстановяване на туристическия сектор. За това последно издание методологията е актуализирана, за да предложи представа за туристическите потоци на дестинациите, както и за изследване на връзката между здравната и хигиенната инфраструктура, екологичните показатели и всяка потенциална връзка с ограниченията за пътуване.

Докладът показва, че към 1 ноември общо 152 дестинации са облекчили ограниченията за международен туризъм, спрямо 115-те, записани на 1 септември. В същото време 59 дестинации държат границите си затворени за туристи, което е намаление от 34 за същия двумесечен период.

Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили каза: „Отмяната на ограниченията за пътуване е от съществено значение за нашето по-широко възстановяване от социалното и икономическото въздействие на пандемията. Правителствата трябва да изиграят важна роля в даването на ръководени от данни и отговорни съвети за пътуване и в съвместната работа за премахване на ограниченията, веднага щом е безопасно да се направи.“

Разглеждайки по-нататък актуалните ограничения за пътуване, свързани с COVID-19, докладът хвърля нова светлина върху факторите, свързващи онези дестинации, които са облекчили ограниченията и тези, където границите остават затворени. Проучването установи, че дестинациите с по-високи резултати по здравни и хигиенни показатели, както и по отношение на индекса на екологичните показатели са сред онези, които по-бързо облекчават ограниченията.

За сравнение, дестинациите, които избират да оставят границите си затворени, обикновено се намират в развиващите се икономики с относително ниски резултати по здравни и хигиенни показатели. По-голямата част от тези дестинации са в Азия и Тихия океан, като много от тях принадлежат към SIDS (Малки островни развиващи се държави), НРС (Най-слабо развитите страни) или LLDC (Развиващи се страни без излаз на море).

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]