fbpx

Световна туристическа организация: 70% от дестинациите облекчиха ограниченията за пътуване

Броят на дестинациите, затворени за международен туризъм, продължава да намалява. Според осмото издание на доклада на Световната туристическа организация- UNWTO, 70% от всички световни дестинации са облекчили ограниченията за пътуване, въведени в отговор на пандемията COVID-19. За сравнение, само една на всеки четири дестинации продължава да държи границите си напълно затворени за международни туристи.

Стартиран от Световната туристическа организация в началото на пандемията, докладът за ограничения на пътуването проследява мерките, предприети в 217 дестинации по света, като помага да се подкрепят усилията за смекчаване и възстановяване на туристическия сектор. За това последно издание методологията е актуализирана, за да предложи представа за туристическите потоци на дестинациите, както и за изследване на връзката между здравната и хигиенната инфраструктура, екологичните показатели и всяка потенциална връзка с ограниченията за пътуване.

Докладът показва, че към 1 ноември общо 152 дестинации са облекчили ограниченията за международен туризъм, спрямо 115-те, записани на 1 септември. В същото време 59 дестинации държат границите си затворени за туристи, което е намаление от 34 за същия двумесечен период.

Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили каза: „Отмяната на ограниченията за пътуване е от съществено значение за нашето по-широко възстановяване от социалното и икономическото въздействие на пандемията. Правителствата трябва да изиграят важна роля в даването на ръководени от данни и отговорни съвети за пътуване и в съвместната работа за премахване на ограниченията, веднага щом е безопасно да се направи.“

Разглеждайки по-нататък актуалните ограничения за пътуване, свързани с COVID-19, докладът хвърля нова светлина върху факторите, свързващи онези дестинации, които са облекчили ограниченията и тези, където границите остават затворени. Проучването установи, че дестинациите с по-високи резултати по здравни и хигиенни показатели, както и по отношение на индекса на екологичните показатели са сред онези, които по-бързо облекчават ограниченията.

За сравнение, дестинациите, които избират да оставят границите си затворени, обикновено се намират в развиващите се икономики с относително ниски резултати по здравни и хигиенни показатели. По-голямата част от тези дестинации са в Азия и Тихия океан, като много от тях принадлежат към SIDS (Малки островни развиващи се държави), НРС (Най-слабо развитите страни) или LLDC (Развиващи се страни без излаз на море).

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]