fbpx

Световен съвет по туризъм: Дори скромно увеличение на пристигащите в Европа ще помогне на икономиката

Нови изследвания на Световния съвет за пътуване и туризъм (WTTC) показват, че дори скромно увеличение от само един милион повече международни пристигащи в Европа може да генерира допълнителни $0,48 милиарда БВП. Това би осигурило масивен и толкова необходим икономически тласък за икономиките на ЕС, които се борят за оцеляване след налагането на ограниченията за пътуване, поради борба с разпространението на коронавируса.

Много правителства обмислят реципрочните коридори за пътуване, включително правителството на Обединеното кралство и тези в Европа, които са под огромен натиск, с цел да позволят на почиващите да предприемат летни ваканции и да предотвратят разпадането на туристическия сектор.

WTTC, който представлява глобалния частен сектор за пътувания и туризъм, извърши анализ, който показва, че дори сравнително незначителното увеличение на пътуванията би довело до значителни икономически и работни ползи. За всяко увеличение с 1% на международните пристигания ще бъдат генерирани цели $7,23 милиарда допълнителен БВП. Така увеличение от 100 милиона международни пристигащи – което се равнява на увеличение от 6,7% – би довело до около $48 милиарда допълнителен БВП.

Глория Гевара, президент и изпълнителен директор на WTTC, заяви: „Знаем, че рестартирането на туристическия сектора е огромно предизвикателство, но икономиката може да се рестартира, като същевременно се дава приоритет и защита на здравето на пътниците и на тези, които работят.“

„Жизненоважно е правителствата да гарантират, че са предприети правилни мерки, като протоколи и цялостна програма за тестване и проследяване. Въпреки това, изследванията на WTTC изясняват, че дори и скромното възобновяване на пътуванията може да има огромни икономически ползи и да върне хиляди отчаяно необходими работни места, осигурявайки критичен тласък за борещия се туристически сектор и генерирайки отчайващо необходим БВП за икономиките, останали да се разпадат, след като бяха поразени от пандемията. За всеки допълнителен милион международни пристигания, Европа биха могли да генерират близо половин милиард допълнителни долара БВП.“

„Насърчаваме правителствата да направят всичко възможно, за да облекчат ограниченията, за да позволят възобновяването на отговорното пътуване. Водено от инициативата за безопасно и безпроблемно пътуване на WTTC, то трябва да включва тестване и проследяване, в съответствие със съветите на СЗО и местните здравни власти. Заедно можем да контролираме и намалим разпространението на COVID-19 и в същото време да защитим общественото здраве и да върнем доверието на пътуващите и в по-широкия туристически сектор.“

Протоколите за безопасни пътувания на WTTC са разработени за бизнесите от глобалния туристически сектор, като предоставят цялостен набор от мерки, със строги здравни и хигиенни режими, които да им позволят да отворят отново за бизнес. Благосъстоянието на пътешествениците и милионите хора, заети в целия сектор са в основата на протоколите, които са подкрепени от Световната организация за туризъм на ООН (UNWTO).

Доказателства от Доклада за кризисна готовност на WTTC подчертава значението на публично-частното сътрудничество, за да се гарантира създаването на интелигентни политики и ефективни общности, и да се даде възможност за по-устойчив туристически сектор. Според Доклада за икономическото въздействие на WTTC за 2020 г., Туризма и Пътуванията са били отговорни за едно на всеки 10 работни места (общо 330 милиона) за 2019 г., като са направили 10,3% принос към глобалния БВП и са генерирали едно на четири от всички нови работни места.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]